Pašvaldībai Ogres pilsētā un pagastos kopumā nodarīti ap 1 047 249 eiro lieli zaudējumi, savukārt privātajiem īpašumiem – 113 628 eiro lieli zaudējumi, portāls "Delfi" uzzināja pašvaldībā.

Ogres pilsētā, kur nodarīts 334 454 eiro zaudējums, summā ieskaitīti aprēķini par labiekārtošanas darbiem, tostarp Urgas upes novadgrāvja tīrīšana plūdu laikā, pagaidu ceļa izveidošana uz autoceļa Ogre – Ogresgals. Tāpat arī pārplūdušo ielu un caurteku atjaunošanas darbi un sakārtošana, plūdu cēloņu un seku likvidēšanas darbi Ogrē un Ogresgalā, plūdos cietušo ēdināšana, izskalojuma likvidēšana Čakstes prospektā aiz Strēlnieku ielas.

Tikmēr daudz lielākā apmērā plūdu postaža skārusi Ogres novada pagastu teritorijas, kur pašvaldības īpašumiem nodarīts 712 794 eiro liels kaitējums. Summā ierēķināti izdevumi par Līčupes nogāzes nogruvuma likvidēšana un atbalsta sienas izbūvi Mazozolos, kā arī citi plūdu radītie zaudējumi Suntažu, Mazozolu, Ķeipenes, Krapes, Meņģeles un Taurupes pagastā.

No Ogres Pārogres iedzīvotājiem pašvaldība saņēmusi 50 iesniegumus par postījumiem privātajiem īpašumiem, no kuriem apsekoti 47 un aprēķināti plūdos radītie zaudējumi. Tai skaitā par samirkušu kurināmo, bojātu sadzīves tehniku un cita veida iedzīvi, bojātu apkures sistēmu, ūdens sūkņiem, un citiem. Kopējie privātajiem īpašumiem plūdos radītie zaudējumi ir 113 628 eiro.

Privāto namu īpašnieku iesniegumus, tostarp lūgumus saņemt nekustamā īpašuma nodokļu atvieglojumus, šobrīd izvērtē novada sociālais dienests. Jau šonedēļ tikšot lemts par vienreizēju pabalstu piešķiršanu 356 eiro apmērā personām.

Plūdu izraisīto zaudējumu aprēķinus Ogres novada pašvaldība iesniegusi Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā (VARAM). Zaudējumu segšanu tālāk izvērtēs valdībā.