"Mēs bijām spiesti bērnudārzu šo pirmdien un otrdien slēgt, jo milzīgā mušu skaita dēļ bija radušies antihigiēniski apstākļi," stāsta Vērgales pagasta bērnudārza "Kastanītis" vadītāja Gaida Akerfelde. "Mušas mums te bija kā īsta sērga. Ne jau desmiti vai simti, bet tūkstoši," stāsta bērnudārza vadītāja. Viņa arī teic, ka sākotnēji īstenotie mušu apkarošanas pasākumi, tostarp mušpapīri, sieti pie logiem, kā aizlīmētas ventilācijas lūkas, pagājušajā nedēļā nevainagojās panākumiem. Tāpēc bērnudārza darbinieki pirmdien ķērās pie kardinālākām metodēm – mušu nonāvēšanas ar indi. Savukārt otrdiena veltīta, lai telpas iztīrītu gan no mušām, gan to ķēzījumiem.

Vērgales pagasta pārvaldes vadītājs Jānis Vitrups atklāj, ka mušas pagastu apsēdušas jau kopš augusta, kad notika pirmais "uzlidojums". Mušas lielā vairumā parādījušās gan privātmājas, gan liellopu fermās, kā arī pašvaldības iestādes un veikalos.

"Versijas par [lielā mušu apjoma] rašanās iemesliem līdz šim izskanējušas. Minēta gan izlieta virca, gan arī tas, ka, iespējams, jūra piekrastē izskalojusi ko tādu, kas veicinājusi to vairošanos. Pagaidām nevienam īstas skaidrības nav," teic Vitrups. Savukārt Akerfelde bilst, ka šāda veida mušu savairošanos telpās viņa nekad iepriekš pagastā nav pieredzējusi. Tāpat arī vecāka gadagājuma cilvēki neatminas, ka kas tāds būtu piedzīvots.

Par mušu uzlidojumiem laikrakstam "Kursas Laiks" sūdzējusies arī vietējā veikala "Muižkalniņi" vadītāja Velga Vītoliņa, kura pastāstīja, ka joprojām ar mušām notiekot aktīva cīņa. "Ik dienu tērējam 36 eiro mušu indei. Ik pa laikam apsmidzinām logus, durvis, sētas durvis, pat taciņu veikala priekšā. Iekštelpās nākas iztikt ar pletnēm, jo šeit taču bulciņas un konditorejas izstrādājumi, kā arī maize ir pārdošanā," viņa stāsta laikrakstam.

Vītoliņa nenoliedz, ka mušas iekļūst veikalā. "No tā nav iespējams izvairīties. Vienīgais, ko varējām darīt – apsegt bulciņas un maizi. Tas ir kaut kas neaptverams. Tik daudz mušu es savā mūžā neesmu redzējusi!" veikala vadītāja gaužas "Kursas Laikam".

1.oktobrī pēc divu dienu ilgās cīņas ar mušām, bērnudārzs "Kastanītis" ir atsācis darbu. "Visi esam ļoti priecīgi un smaidīgi, ka beidzot no mušām izdevies tikt vaļā," neslēpj bērnudārza vadītāja, gan piebilstot, ka gan auklītes, gan audzinātājas joprojām ir apbruņojušās ar mušu sišanai paredzētajām pletnēm, ja nu gadījumā tās atgriežas. Gan audzinātāja, gan arī pagasta vadītājs gan cer, ka iestājoties aukstajam laikam, vietējie iedzīvotāji no atkārtotiem uzlidojumiem būs pasargāti.