Viņa norādīja, ka muzejs uz atjaunoto Rīgas biržas ēku pārcelsies pusgada laikā, kas muzeja kolekcijas pārvietošanai ir ļoti īss laiks - Rietumeiropā muzeju pārcelšanās uz jaunām telpām nereti ilgst pat divus līdz trīs gadus.

Tādēļ muzeja speciālisti divu gadu laikā izstrādājuši detalizētu pārvākšanās grafiku, lai līdz augustam apjomīgo muzeja kolekciju sekmīgi pārvietotu uz Rīgas biržas telpām. Pārcelšanās procesā palīdzēs gan speciālisti no citiem mākslas muzejiem, gan profesionāli mantu pārvedēji, jo muzeja eksponāti jāpārvieto īpaši rūpīgi, turklāt dažas marmora skulptūras sver pat vairākas tonnas.

Kolekcijas pārvešanu sāks tieši ar tēlniecības darbiem, jo pašreizējie laikapstākļi vēl neatļauj gleznu un grafiku pārvietošanu, paskaidroja Upeniece.

Ārzemju mākslas muzejs aizņems visu restaurēto Rīgas biržas ēku Vecrīgā, un jaunās telpas būs aptuveni divarpus līdz trīs reizes lielākas nekā pašreizējās. Tādējādi apmeklētāji beidzot varēs iepazīt visu plašo muzeja kolekciju, kura līdz šim šaurības dēļ nav bijusi pilnībā pieejama. Upeniece arī piebilda, ka muzejā nebūs slēgto zonu vai krātuvju, kas liegtu piekļuvi kādām no Rīgas biržas telpām, jo tās ir pārāk skaistas, lai paliktu apslēptas plašākai publikai.

"Tas būs viens no visspēcīgākajiem kultūrtūrisma objektiem Rīgā," teica muzeja vadītāja, paužot prieku, ka, par spīti krīzei, Rīgas biržas rekonstrukcijas projekts tomēr nav apstājies.

Viņa arī atgādināja, ka šim projektam ir vēl kāda pievienotā vērtība - tas devis darbu daudziem restauratoriem un būvniekiem, kuri līdz ar to nav bijuši spiesti darba meklējumos aizbraukt no Latvijas.

Vēl visu 2011.gadu Ārzemju mākslas muzeja vecajās telpās Rīgas pilī pēc iepriekšējas pieteikšanās varēs aplūkot ģipša nolējumu kolekciju, ko nav plānots pārvietot uz jaunajām telpām. Tikmēr pārējā muzeja ekspozīcija jau pašlaik pakāpeniski tiek demontēta un pakota, lai jau atkal priecētu skatītājus Rīgas biržas namā nākamā gada vasarā.

Muzejs tiks atklāts ar trim starptautiskām izstādēm, kas būs apskatāmas līdz pat decembrim, - "Venēcijas stikls", "Ķīnas porcelāns un Delfta" un "Faberžē".

Rīgas birža celta 1852.-1855.gadā pēc vācu izcelsmes Pēterburgas arhitekta Haralda Jūliusa Bosses projekta un ir valsts nozīmes arhitektūras piemineklis. Grezni veidotajā interjerā ar plašu zeltījuma un mākslīgā marmora lietojumu izceļas galvenā zāle pirmajā stāvā, kas turpmāk būs muzeja izstāžu zāle, galerijas 3. un 4.stāva līmenī, kas tiek veidotas kā Rietumu un Austrumu galerijas, kā arī svētku zāles 4.stāvā, kur atradīsies 16.-19.gadsimta glezniecības ekspozīcija. Pirmo reizi ēkas pastāvēšanas vēsturē visas šīs telpas būs pilnībā atvērtas publikai.

Valsts mākslas muzejs Rīgas pilī darbu sāka 1920.gadā, bet pēc Otrā pasaules kara Rīgā tika veikta mākslas muzeju reorganizācija, pārstrukturējot Valsts mākslas muzeja un toreizējā Pilsētas mākslas muzeja kolekcijas. Mākslas muzejs Rīgas pilī kļuva par Ārzemju mākslas muzeju.

Kopš 2010.gada 1.janvāra Ārzemju mākslas muzejs pievienots Latvijas Nacionālajam mākslas muzejam. Muzejā apvienota dažādu laikmetu un tautu māksla laikposmā no 5.gadu tūkstoša pirms mūsu ēras līdz pat 20.gadsimta sākumam.