No lielāko zemes īpašnieku – fizisko personu pirmā piecdesmitnieka pazuduši gan uzņēmēja, "Laimas" un "Staburadzes" lielākā līdzīpašnieka Daumanta Vītola, gan jau bijušo Rīgas kinostudijas zemes īpašnieku Veltas Lazdas un Dzintara Abula vārdi, teikts publikācijā.

Savukārt savas zemes kadastrālās vērtības strauju samazinājumu ir piedzīvojuši arī tādi Latvijas miljonāru sarakstos atrodami ļaudis kā kādreizējais "Ventspils naftas" prezidents Igors Skoks un būvuzņēmējs Guntis Rāvis.

Bet vēl iespaidīgākas – lielākoties sakarā ar ikgadēji veiktajiem zemes kadastrālās vērtības pārrēķiniem – ir izmaiņas galvaspilsētas vērtīgāko zemes platību īpašnieku sarakstā: pirmo piecdesmitnieku pametuši tādi pazīstami uzņēmumi kā "Gerkens un Co", "Ķeizarmežs" un "Arēna Rīga". Kadastrālā vērtība būtiski samazinājusies arī Latvijas Pareizticīgajai baznīcai un Rīgas Vissvētās Dievmātes Patvēruma pareizticīgo draudzei, norādīts pētījumā.

Pirmā vieta lielāko Rīgas zemes īpašnieku sarakstā ir Dainai Raitumai, kurai šo statusu nodrošina iespaidīgais mantotais īpašums Airu ielā 1. Otro vietu ieņem nekustamo īpašumu uzņēmējs Jānis Bazevičs, kura vārds savulaik tika saistīts ar neveiksmīgo mēģinājumu kādreizējās Rīgas Būvbiedrības vārdā iegūt savā īpašumā ievērojamas zemes platības Mežaparkā. Šogad salīdzinājumā ar pagājušā gada platībām viņa īpašumu saraksts ir bez izmaiņām, norādīts publikācijā.

Trešo vietu lielāko Rīgas zemes īpašnieku topā ieņem Arvīds Reinholds. Iepriekš lielākā Rīgas zemes īpašnieka – ar ievērojamām platībām Biķernieku, Matīsa, Kaivas, Hipokrata un S. Eizenšteina ielā – īpašumu platība iepriekš samazinājās, bet pēdējā gada laikā izmaiņu nav bijis.

Ceturtajā vietā ierindojies Kārlis Žubeckis. Mazpazīstamā galvaspilsētas zemes īpašnieka platības (Katlakalna, Lubānas, Tīnūžu, Jāņa Grestes ielā) pēdējo trīs gadu laikā nav mainījušās, liecina datu apkopojums. Piekto vietu ieņem sirmgalve Valda Bārbale. Arī šai 1928.gadā dzimušajai kundzei piederošo mantojuma ceļā iegūto zemju platības vismaz divus gadus nav mainījušās: viņai joprojām pieder 27 hektāri Slokas, Dammes, Kleistu ielā un Kurzemes prospektā.

Galvaspilsētas lielāko zemju saimnieku sarakstā ir arī uzņēmējs, Latvijas bagātāko cilvēku saraksta dalībnieks un veikalu tīkla "Beta" līdzīpašnieks Vitauts Teličens. Viņš šogad ieņem sesto vietu, bet sarakstā iekļuva, 2005. gadā no divām privātpersonām iegādājoties 26 hektārus zemes Jaunciema gatvē.

Mazpazīstamā 1934. gadā dzimusī galvaspilsētas zemes īpašniece – mantotāja Baiba Gaisa, kurai pieder platības Ulbrokas ielā, Rīgas dārzniecības teritorijā, savus īpašumus joprojām nav pārdevusi, lai gan šādi plāni tika kaldināti jau pirms pāris gadiem. Viņa lielāko galvaspilsētas zemes īpašnieku topa septītajā vietā.

Savukārt 8.vietu ieņem mazpazīstamais cienījamā vecuma kungs Kārlis Edgars Muške, kurš pirms dažiem gadiem pārdeva 33 hektārus zemes, bet pēdējos divus gadus viņam piederošo galvaspilsētas zemju platības nav mainījušās: Muškem joprojām pieder vērtīgi zemesgabali Tērbatas ielā, Anniņmuižas bulvārī, Dammes, Slokas, Kleistu ielā, Kurzemes prospektā u. c., pausts publikācijā.

Topa 9.vietā ierindojusies 1947. gadā dzimusī Inguna Ekmane, kuras mantoto un denacionalizēto zemes platību vidū ir ievērojami zemes gabali Jaunciema gatvē, gada laikā viņas zemes īpašumu kopplatība nav mainījusies.

Lielāko Rīgas zemes īpašnieku Top 10 noslēdz "Elkor" grupas līdzdibinātājs Andrejs Vlasovs, kura īpašumā ir ļoti vērtīgie 16 hektāri zem iespaidīgākajiem grupas objektiem Rīgā, Brīvības ielā 201.

Savukārt juridisko personu – Rīgas lielāko zemes platību īpašnieku - saraksta galvgalī ir AS "Latvenergo", kam galvaspilsētā pieder 39 nekustamie īpašumi, kuru platība ir par 17 hektāriem lielāka nekā pērn.

Otro vietu ieņem SIA "Rīgas pilsētbūvnieks" - Rīgas domei piederoša kapitālsabiedrība, kuras oficiālais mērķis ir attīstīt daudzdzīvokļu dzīvojamo māju, sociālo dzīvojamo māju, skolu, bērnudārzu un citu izglītības un sporta objektu renovāciju, rekonstrukciju un celtniecību. Gada laikā uzņēmuma pārziņā esošās zemes platības pieaugušas par 7,4 hektāriem.

Rīgas Grebenščikova vecticībnieku draudze savulaik bija lielākais Rīgas zemes īpašnieks, bet nu jau otro gadu pēc kārtas tās zemes platības nav mainījušās un šogad tā ieņem topa 3.vietu, vēstīts "Baltic Screen" pētījumā.

Uz VAS "Privatizācijas aģentūra" vārda reģistrēti 470 valsts zemes gabali Rīgā, tāpēc šis uzņēmums uzreiz iekļuvis galvaspilsētas lielāko zemes īpašnieku saraksta augšgalā un ieņem 4.vietu topā, pausts publikācijā.

Piektajā vietā ierindojies SIA "Rīgas ūdens", bet 6.vietā - SIA "Popova legāts" - bijušā Latvijas Krājbankas prezidenta Arnolda Laksas un kompanjonu uzņēmums. Topa 7.vietu ieņem AS "Latvijas finieris", 8.vietu - Latvijas Pareizticīgā baznīca, 9. vietu - Rīgas pašvaldības SIA "Rīgas satiksme", bet topu noslēdz SIA "Peltes īpašumi", kura īpašnieki ir virkne ārvalstu juridisko un fizisko personu.

Publikācijas autori norāda, ka informācija sagatavota, izmantojot Valsts zemes dienesta Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmas datus, kas sagatavoti 2010. gada augustā – septembrī, Uzņēmumu reģistru apkalpojošās SIA "Lursoft" informāciju, kā arī Valsts vienotās datorizētās zemesgrāmatas informāciju.