Meteostacijas iegūtos datus varēs izmantot arī strīdīgās situācijās, kad radīsies nepieciešamība noteikt gaisa piesārņojuma avotu, portāls "Delfi" uzzināja uzņēmumā.

Jau vēstīts, ka maija nogalē Sarkandaugavas iedzīvotājus pārsteidza spēcīga smaka, kas nākusi no Rīgas brīvostas teritorijas, kur esot pārkrauti naftas produkti. Smakas izraisīšanā tika vainots SIA "Man-Tess".

Kā informē uzņēmumā, līdz ar jaunās meteostacijas uzstādīšanu, pateicoties aktuālas informācijas pieejamībai, "Man-Tess" turpmāk būs iespēja operatīvi pārbaudīt, vai izraisītais gaisa piesārņojums ir saistīts ar uzņēmumā notiekošajām pārkraušanas operācijām, plānot operāciju izpildes laikus un apjomus, kā arī pārtraukt konkrētās darbības, tiklīdz laika apstākļi kļūst darbiem nelabvēlīgi.

Uzņēmumā norāda, ka, pateicoties šai iekārtai, tam būs iespēja turpmāk operatīvi fiksēt lokālos meteoroloģiskos apstākļus, sekot to izmaiņām un laikus uz tām reaģēt, nepieciešamības gadījumā pārtraucot pārkraušanas darbības.

Meteostacija sniedz iespēju veikt regulāru laika apstākļu monitoringu un fiksēt to izmaiņas, tostarp atmosfēras spiedienu, gaisa temperatūru, vēja ātrumu un virzienu, gaisa mitrumu, nokrišņu daudzumu un citus rādītājus.

Meteostacija ir ASV firmas „Davis Instruments Corp." ražojums. Tās uzstādīšana ļaus uzņēmumam regulāri pārbaudīt ienākošo informāciju un īstenot tehnoloģisko operāciju plānošanu, ievērojot laika apstākļu izmaiņas.

Stacija ir iegādāta un uzstādīta saskaņā ar izstrādāto un Valsts vides dienesta (VVD) Lielrīgas reģionālās vides pārvaldes apstiprināto tvaika emisiju līmeņa samazināšanas pasākuma plānu, kas paredz ierīces uzstādīšanu līdz šā gada 1. decembrim.

"Man-Tess" ir Rīgas Brīvostas uzņēmums, kas jau kopš 1990.gada darbojas Sarkandaugavā un Kundziņsalā. Kopš 2011. gada maija tas pieder Nīderlandes uzņēmumam „Alandam Capital".

VVD pēc maija notikumiem portālam "Delfi" atzina, ka tik lielu vēzi izraisošā benzola pārsniegumu mērierīce Tvaika ielā 44 līdz šim nav uzrādījusi. Proti, benzola koncentrācija Sarkandaugavā naktī uz 26.maiju sasniedza 310 mikrogramus uz kubikmetru, vairāk nekā 60 reizes pārsniedzot maksimāli pieļaujamos 5 mikrogramus uz kubikmetru.

VVD arī norādīja, ka pērn un arī šā gada pirmajā ceturksnī nepārtrauktā monitoringa stacija Tvaika ielā 44 fiksējusi benzola pārsniegumu - maksimāli pieļaujamo 5 mikrogramu uz kubikmetru vietā pērn konstatēti vidēji 7,5 mikrogrami uz kubikmetru.

Tāpēc VVD martā aicināja daudzus Rīgas brīvostā strādājošus uzņēmumus iesniegt savus plānus smakas problēmas risināšanai. VVD iepriekš brīdināja uzņēmumu "Man-Tess" arī par iespējamo naftas produktu pārkraušanas apturēšanu.

VVD, pārbaudot Sarkandaugavas iedzīvotāju sūdzības par gaisa piesārņojumu, 21.septembrī apturēja termināļa darbību, pēc trim dienām uzņēmums iesniedza dienestam plānu piesārņojuma mazināšanai, un 25.septembrī VVD atļāva terminālim turpināt darbu.