Ušakovs trešdien devies uz Krieviju, lai rīt, 21.jūnijā, vienā no Maskavas lielveikaliem atklātu trešo latviešu ražotāju pārtikas preču stendu "Rižskij dvorik". No šī komandējuma Rīgas mērs būs atpakaļ jau tajā pašā dienā.

Savukārt Ameriks patlaban atrodas komandējumā Krimā, lai stiprinātu diplomātiskās attiecības un veicinātu abpusēju sadarbībā. Vicemērs Rīgā atgriezīsies piektdien, 22.jūnijā.

Tikmēr Rīgas domi vadīs Rīgas izpilddirektors Juris Radzevičs, skaidroja Ušakova preses sekretāre Anna Kononova. Rīgas pilsētas izpilddirektors Rīgas domes priekšsēdētāja un Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieka prombūtnes laikā veiks tam ar likumu "Par pašvaldībām" noteiktos pienākumus, proti, Radzevičs šajā laikā varēs organizēt domes izdoto saistošo noteikumu un citu normatīvo aktu izpildi, dot rīkojumus pašvaldības iestāžu vadītājiem, sagatavot priekšlikumus domei par attiecīgās pašvaldības iestāžu nelikumīgu un nelietderīgu lēmumu atcelšanu, ierosināt domei iecelt amatā vai atbrīvot no amata pašvaldības iestāžu vadītājus, pieņemt darbā un atbrīvot no darba pašvaldības administrācijas darbiniekus, kā arī iesniegt domei priekšlikumus par pašvaldības iestāžu un pašvaldības kapitālsabiedrību izveidošanu, reorganizēšanu un likvidēšanu.

Tāpat Radzevičs varēs rīkoties ar pašvaldības mantu un finanšu resursiem, slēgt saimnieciskus darījumus ar juridiskajām un fiziskajām personām, organizēt teritorijas attīstības programmas projekta, teritorijas plānojuma projekta un budžeta projekta izstrādāšanu, kā arī saimnieciskā un gada publiskā pārskata sagatavošanu un veikt citus pienākumus, kas paredzēti attiecīgās pašvaldības nolikumā un domes lēmumos.

Tādējādi Rīgas domes priekšsēdētāja un Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieka prombūtnes laikā Rīgas pilsētas pašvaldības administrācijā tiek nodrošināta pilnvērtīga dokumentu aprite, skaidroja Kononova. Rīgas pilsētas izpilddirektors šajā laikā nav tiesīgs parakstīt tikai atsevišķus dokumentus, kuru parakstīšana ir vienpersoniska Rīgas domes priekšsēdētāja kompetence, proti, Rīgas domes lēmumi, pilnvaras u.tml.

Tāpat šajā gadījumā pēc analoģijas var balstīties uz likumā "Par pašvaldībām" nostiprināto Rīgas pilsētas izpilddirektora rīcības kompetenci domes nomaiņas gadījumā. Vadoties no spēkā esošā tiesiskā regulējuma, izpilddirektors ir apveltīts ar plašām pilnvarām vadīt pašvaldības administrācijas darbu atsevišķu amatpersonu prombūtnes laikā, norādīja Kononova.