Izmaiņas nodokļa atvieglojumu kartībā trešdien atbalstīja Rīgas domes Finanšu un administrācijas lietu komiteja, par tām vēl jālemj domei.

Ņemot vērā ekonomisko situāciju, pašvaldība plāno noteikt 50% nekustamā īpašuma nodokļa atlaidi personām, kuras no pašvaldības nomā zemi mazdārziņu vajadzībām; daudzbērnu ģimenēm, kurās ir trīs vai vairāk bērnu vecumā līdz 19 gadiem, kā arī ģimenēm, kurās ir bērns ar invaliditāti.

"Pieņemot šo lēmumu, sniegsim atbalstu tiem rīdziniekiem, kuriem pašlaik klājas visgrūtāk, kuriem visvairāk nepieciešams pašvaldības atbalsts," norāda Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC).

Ienākumi no nekustamā īpašuma nodokļa veido aptuveni 20% no pašvaldības ieņēmumiem, tāpēc par atvieglojumu noteikšanu domes vadība solīja lemt, vērtējot budžeta iespējas un pašvaldības ienākumus šī gada sākumā.

Pašlaik personām, kam piešķirts trūcīgā statuss, un vientuļiem pensionāriem un vientuļiem 1. vai 2.grupas invalīdiem jāmaksā tikai 10% no nodokļa summas, personām ar maznodrošinātā statusu, pensionāriem un 1. vai 2.grupas invalīdiem, kuriem nav pilngadīgu bērnu un kuriem ir kopīga deklarētā dzīvesvieta tikai ar vienu personu, kura ir 1. vai 2.grupas invalīds vai pensionārs, jāmaksā 30%.

Pensionāriem un 1. vai 2.grupas invalīdiem, kuriem ir pilngadīgi bērni un
kuriem ir kopīga deklarētā dzīvesvieta tikai ar vienu personu, kura ir 1. vai 2.grupas invalīds vai pensionārs, jāmaksā tikai puse no nodokļa summas. Tāpat tikai 50% nodokli jāmaksā personām, kuru īpašumā esošās ēkas atzītas par valsts kultūras pieminekli.

Politiski represētajām personām un nacionālās pretošanās kustības dalībniekiem par zemi, kas ir šo personu īpašumā vai tiesiskā valdījumā mazāk nekā piecus gadus, jāmaksā 75% no nodokļa summas.

Par zemi vai zemesgabala daļu, kas tiek izmantota pašvaldības izglītības iestāžu darbības nodrošināšanai, jāmaksā 30%.

Atvieglojumus piešķir, ja nekustamā īpašuma adrese ir nodokļa maksātāja deklarētā dzīvesvieta un personai tas ir vienīgais īpašumā vai valdījumā esošais nekustamais īpašums, un tas netiek izmantots saimnieciskajā darbībā.

Pašlaik atlaidi piešķir, ja nodokļa summa pārsniedz 12 latus.

Jau ziņots, ka valdība šogad palielināja nekustamā īpašuma nodokli no 1% līdz 1,5% no kadastrālās vērtības, ka arī ieviesa jaunu "mājokļa nodokli" dzīvojamai platībai. Vairākas pašvaldības nolēmušas noteikt papildus atvieglojumus nodokļa maksātājiem.