Foto galerija

Līdz ar to pašlaik galerijā ir kopumā 17 darbu.

Mākslas zinātnieks Ojārs Spārītis sacīja, ka bijušo galvaspilsētu vadītāju portretu galerija ir katras pilsētas goda lieta un lepnums, vienkopus prezentējot vairākas nenovērtējamas mākslas vērtības. Rīgas mēru galerijai šogad aprit 110.gadskārta.

Spārītis arī Ušakovam dāvināja simbolisku nagliņu, lai nākotnē, kad bijušo Rīgas mēru galeriju papildinās viņa portrets, to būtu vieglāk pievienot līdzšinējiem mākslas darbiem.

Gan Aksenoks, gan Birks pēc savu portretu atklāšanas uzsvēra, ka visi kungi, kuri kādreiz bijuši Rīgas mēri, ir šīs pilsētas patrioti un centušies darīt visu, lai sniegtu savu pieredzi Rīgas attīstībā, lai tā būtu pēc iespējas komfortabla gan pilsētas iedzīvotājiem, gan viesiem. Aksenoks, kurš pašlaik vada Rīgas Motormuzeju, Ušakovam dāvināja Rīgā savulaik strādājušās autobūves rūpnīcas "Russo-Balt" 100 gadu jubilejai veltītu cepurīti.

Jau vēstīts, ka Aksenoka portretu gleznojis Paulis Postažs, bet Birka ģīmetnes autors ir mākslinieks Roberts Muzis. Ušakovs jau pērnā gada maija beigās parakstīja rīkojumu par Aksenoka un Birka portretu uzgleznošanu, lai pievienotu viņu ģīmetnes pārējo Rīgas mēru portretu galerijai. Katrs no šiem portretiem domei izmaksājis 3500 latu, un atbilstoši noslēgtajam līgumam tie bija pabeigti jau jūlija beigās.

Tradīcija veidot pilsētas vadītāju portretu galeriju sākusies 1901.gadā un atjaunota 1994.gadā. Atbilstoši tradīcijai, pilsētas vadītāja amata termiņam beidzoties, tiek izgatavots viņa portrets, ko veido viņa izvēlēts mākslinieks. Par gleznas izgatavošanu maksā pašvaldība.
Pilsētas vadītāju portretu galerijā jau ir Jaņa Rozentāla, Jāņa Oša, Induļa Zariņa, Jāņa Anmaņa, Ulda Zemzara, Miervalža Poļa un citu mākslinieku darināti darbi.

Portretu galerija izvietota Rātsnama Prezidija zālē un tās priekštelpā, kur tradicionāli tiek sagaidīti Rīgas domes ārvalstu viesi un notiek citi svinīgi pasākumi.

Ušakovs, 2009.gadā stājoties amatā, aicināja savus priekšgājējus ievērot domē iedibināto tradīciju un turpināt piedalīties portretu tapšanā.