"Mēs varam apgādāt daudzdzīvokļu namus ar īpašiem konteineriem, kur cilvēki varētu šķirot atkritumus, taču pieredze rāda, ka cilvēki joprojām nav zinoši par atkritumu šķirošanas pamatprincipiem. Organizējam seminārus sētniekiem, lai viņus apmācītu atkritumu šķirošā, un ar viņu palīdzību šo informāciju nodotu iedzīvotājiem," skaidroja "L&T Latvija" direktors Reinis Ceplis.

"Atkritumu šķirošana ir vienkārši realizējama un ekonomiski izdevīga, jo šķiroto atkritumu konteineru uzstādīšana un izvešana ir bez maksas. Ja sētnieki apzinās, ka viņu apsaimniekotā nama iedzīvotāji ir gatavi šķirot atkritumus, tad viņiem ir tikai jāpaziņo "L&T", ka ir nepieciešami attiecīgie konteineri šķirotiem atkritumiem. Mēs tos atvedīsim un uzstāstīsim bez maksas, tāpat arī par šo atkritumu izvešanu papildus maksa netiek ņemta," norādīja Jansone.

Apmācību laikā kopumā notiks trīs semināri sētniekiem Rīgas izpilddirekcijās. "L&T" speciālisti stāstīs sētniekiem par atkritumu šķirošanas specifiku, kā arī par sadarbību ar iedzīvotājiem un viņu izglītošanu šajā jautājumā.

Kā ziņots, pirmais seminārs šodien Rīgas Austrumu izpilddirekcijā sākās ar labāko sētnieku apbalvošanu. Jansone šodien seminārā stāstīja par videi draudzīgas un efektīvas atkritumu apsaimniekošanas pamatprincipiem, lai veicinātu atkritumu šķirošanas un to otrreizējas pārstrādes tradīcijas nostiprināšanos Latvijā.

Seminārā skaidrots, kādiem atkritumiem ir paredzēti attiecīgie šķirošanas konteineri, un kādi noteikumi jāievēro, lai šķirotos atkritumus uzreiz varētu nodot pārstrādei. Piemēram, nedrīkst konteinerā, kas paredzēts stikla tarai, mest spoguļus, auto vai logu stiklu, jo tos pārstrādā citādāk. Ja šādi atkritumi tiek samesti konteinerā, kas paredzēts stikla tarai, viss tā saturs ir jāšķiro vēlreiz, uzsvēra Jansone.

"L&T" rīkotie semināri ir pirmais solis no aktivitāšu kopuma, kuras "Rīgas namu pārvaldnieks" un uzņēmums "L&T" iecerējuši veikt, lai veicinātu sētnieku, namu iedzīvotāju un apsaimniekošanas uzņēmumu savstarpēju sapratni un sadarbību. Šogad lielākais uzsvars tiks likts tieši uz atkritumu šķirošanu un nākamgad līdz ar Rīgas labāko sētnieku apbalvošanu, "L&T" apbalvos tos sētniekus, kuri visvairāk būs veicinājuši atkritumu šķirošanas idejas popularizēšanu.