Tikmēr lielākā likumsargu ikdienā risināmā problēma ir kabatas zādzības, pastāstīja Rīgas pašvaldības policijas (RPP) Tūrisma policijas nodaļas vadītājs Andrejs Aronovs.

Kopumā šīs nodaļas policistu ikdienas uzdevumi, strādājot gan tūrisma profilaksē, gan tūristu drošības aizsardzībā, ir līdzīgi - jāiejaucas, ja redzams kautiņš vai citas nesaprašanās, jānāk talkā, ja kāds ārvalstu tūrists lūdz pēc palīdzības. Tomēr huligānisko gadījumu skaits kopumā ir būtiski samazinājies.

"Galvenais, ka nomainījies tūristu profils - ir aizvien vairāk cilvēku, kurus Latvija interesē kā kultūrvēsturiska vieta, nevis kā vieta lētai izklaidei. Interese par Rīgu un Latviju ir liela, pašlaik ir mierīgāks periods, bet vēlāk novembrī tūristu atkal būs vairāk," sacīja Aronovs.

Vasarā teju ik nedēļu, īpaši vasaras sezonā, tika ziņots par ārvalstu studentiem, kuri nokārtojuši dabiskās vajadzības pie Brīvības pieminekļa, Rātsnama vai citās publiskās vietās. Aronovs norādīja, ka būtiskākais ir nevis tas, kur kāds ir nokārtojis dabiskās vajadzības, jo kādreiz cilvēks nezinot meklē tumšāko vietu un "neapzināti pačurā pie domes garāžas vārtiem". Atšķirība ir tā, ka pašlaik motivācija šādai rīcībai vairs nav huligānisms vai provokācija.

Kopumā vērtējot aizvadīto Tūrisma policijas nodaļas pirmo sezonu, Aronovs teica - kopš nodaļas izveides nevienā ārvalstu vēstniecībā un Ārlietu ministrijā nav pienākusi neviena sūdzība par kādām skaļām lietām vai krāpšanām pret ārvalstu tūristiem. Tas gan tomēr nenozīmē, ka nav bijis domstarpību ar tūristu iejaukšanos, taču tās acīmredzot izdevies atrisināt bez lieliem skandāliem.

Arī agrāk aktuālā problēma, ka iereibušus ārzemniekus klubos un bāros apkrāpj, piemēram, pārdodot dzērienus ar milzīgu uzcenojumu, vairs nav aktuāla. To regulējuši arī grozījumi normatīvajos aktos, kurus uzņēmumi cenšas ievērot, līdz ar to "cenu politika ir kļuvusi caurredzamāka. Personai, kas ir adekvātā stāvoklī, ir iespēja sevi pasargāt, neiekrist šādās lamatās," paskaidroja Aronovs.

Likumsargiem no Tūrisma policijas nodaļas nepārtraukti tiek nodrošināti valodu kursi, katrs no šiem policistiem brīvi runā latviski un krieviski, kā arī angļu vai vācu valodā. Pārējo valodu zināšanu klāsts likumsargiem ir plašs - japāņu, itāliešu, franču, kā arī poļu un vēl citas valodas.

RPP Tūrisma policijas nodaļā, ieskaitot tās vadītāju, strādā 15 policistu. Šo nodaļu izveidoja pērnā gada septembrī.