Svinīgajā sarīkojumā piedalījās arī Talsu novada skolotāji un skolu direktori, kuri savas iestādes durvis vēruši apmācību norisei. Senioriem un skolotājiem līdzi devās arī Talsu novada domes priekšsēdētājs Aivars Lācarus.

Nominācijā "Gada iedvesma" Valsts prezidents Andris Bērziņš sveica vecāko projekta dalībnieci – 95 gadus veco talsinieci Lidiju Burčaku, kas, neskatoties uz cienījamo dzīves gājumu, ar lielu aizrautību apguvusi jaunas zināšanas un sekmīgi izgājusi visus trīs projekta apmācību līmeņus.

"Šajā nominācijā ir kas tik īpašs, tik pārsteidzošs un šķietami gandrīz neiespējams, ka es pie speciālās prezidenta balvas pieliku arī savu privāto e-pasta adresi. Vai Latvijas cilvēku spējas ir ierobežotas? Nav. Jo cilvēks, kurš grib, spēj visu!" uzrunā norādīja Valsts prezidents.

Savukārt Burčakas kundze atzina: "Sākumā es biju nobaidījusies, es skaidri pateicu, ka nezinu ne "ā", ne "bē". Bet tas atvēra pasauli. Kamēr cilvēks dzīvo, tikmēr viņam ir jāmācās, jo dzīve ir tik interesanta un daudzveidīga. Ja nemācās, cilvēks atpaliek, un es negribu atpalikt."

"Virtuālās dzirksteles" godu par aktīvāko jauno prasmju lietošanu saņēma Talsu novada seniors Uldis Druvmalis-Druvleja.

"Dators ir laba lieta – piecas minūtes pasēdi, un pusdiena pagājusi!" jokoja balvas saņēmējs, ikvienam novēlot: "Lai jūsu datoros nebūtu neviena vīrusa un arī pašiem laba veselība!"

Savukārt balvas pasniedzēja, "Lattelecom" komercdirektore Kerli Gabriloviča skaidro: "Šis ir "Lattelecom" sirds projekts, kur jūtam līdzi ikvienam projekta dalībniekiem, turam īkšķus par izdošanos. Īpaši priecājos par tiem, kas dara ko vairāk, piemēram, veido savas foto vai video arhīva kolekcijas, pēta radu rakstus un veido dzimtas koku – lai paaudžu mantojums neaiziet zudībā."

Pretendentus nomināciju saņemšanai izvirzīja projektā iesaistītie skolotāji, audzēkņi, pašvaldības un apmācību organizētāji no visas Latvijas. Savukārt balvu saņēmējus noteica žūrija, kuras sastāvā ietilpa pārstāvji no atbalsta ministrijām: Labklājības, Izglītības un zinātnes ministrijām, Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā, LIKTA, "Lattelecom" u.c.

Jubilejas balva ataino Latvijas kontūru, kas vienlaikus ir arī projekta "Pieslēdzies, Latvija!" mācību karte. Katrā balvā unikāli iestrādāts dzintars, atbilstoši vietai, no kurienes nāk balvas saņēmējs.

"Visi balvu saņēmēji ir mūsu dārgakmeņi, kas piecu gadu garumā pieslīpējušies vienam mērķim – senioru dzīves kvalitātes celšanai, lai tie nejustos vientuļi, apmulsuši vai bezspēcīgi moderno tehnoloģiju piedāvāto iespēju priekšā," uzsver balvas idejas autori scenogrāfe Liene Pavlovska un pasākuma režisors Juris Jonelis.

"Lattelecom" projekts "Pieslēdzies, Latvija!" tiek īstenots kopš 2008./2009. mācību gada. Līdz šim ar pašvaldību un skolu atbalstu apmācīti jau 20 tūkstoši senioru, kas ir divas trešdaļas no kopējo apmācāmo skaita.

Projekta organizētāji iecerējuši līdz valsts simtajai gadadienai apmācīt vismaz 30 tūkstošus cilvēku visā Latvijā, lai palīdzētu viņiem pārvarēt digitālo plaisu un pilnvērtīgi integrēties informācijas sabiedrībā.

Sociālā iniciatīva ir kļuvusi par nacionāla mēroga projektu, ko atbalsta Labklājības, Izglītības un zinātnes ministrijas, Eiropas Komisijas pārstāvniecība Latvijā, Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācija, Latvijas Pašvaldību savienība un Nodarbinātības valsts aģentūra.