Šī gada Talsu novada domes vēlēšanās vairs nav pārstāvēts "Saskaņas centrs", "Sabiedrība citai politikai", Tautas partija, Pilsoniskā savienība, "Jaunais laiks" un partija "LPP/LC". Citas no tām apvienojušās, izveidojot politisko spēku "Vienotība", citas izjukušas, un tās biedri iestājušies atšķirīgos politiskajos spēkos. Piemēram, daļa no bijušās Tautas partijas pārstāvjiem tagad papildina reģionālās partijas "Talsu novada attīstībai" rindas, savukārt bijušais tautpartejietis Vilnis Pūcītis šajās vēlēšanās pārstāvēja "Vienotību".

Tikmēr bijušie "Vienotības" biedri pārgājuši uz "Reģionu aliansi" — tai skaitā arī pašreizējie domes deputāti Andris Dzenis, Daiga Feldmane un Aleksandrs Tarabanovskis. Visstabilākie bijuši Zaļo un zemnieku savienības pārstāvji, kas novada domē, lai arī ar pretrunīgi vērtētiem rezultātiem, turklāt pēdējā pusgada laikā pirms vēlēšanām zaudējot novada vadības grožus, saglabājuši savas partijas pārstāvniecību visus četrus gadus.

Tomēr kopumā šajās vēlēšanās kandidēja 13 no 17 pašreizējiem Talsu novada domes deputātiem. Politikā nolēma neiesaistīties Ina Jurkeviča, Andris Dedzis, Uldis Rozenbergs un Solvita Ūdre. No esošajiem deputātiem jaunajā sasaukumā tikuši astoņi, aiz borta atstājot četrus savus kolēģus — Elgu Vērdiņu, Edgaru Šternu, Aināru Lūku un Aleksandru Tarabanovski.

Visas kandidējošās partijas šajās vēlēšanās pārvarēja 5% robežu, tādējādi katra būs pārstāvēta jaunajā sasaukumā. Visai izteikta atšķirība vērojama starp 1. un 2. vietas ieguvējiem — ja "Talsu novada attīstībai" domē ieguva septiņas vietas, tad Zaļo un zemnieku savienība tikai trīs. Vissliktāk klājies Reformu partijai, tomēr arī šī politiskā spēka pārstāve Sandra Pētersone būs deputāte. Līderi jeb lokomotīves 1. vietu saglabājuši tikai Zaļo un zemnieku savienības (Dainis Karols), Reformu partijas (Sandra Pētersone) un "Reģionu alianses" (Daiga Feldmane) sarakstos. Lielāko kritienu piedzīvojis "Talsu novada attīstībai" 1. numurs Andis Astrātovs — viņš kandidēja sarakstā kā pirmais, bet pēc vēlēšanām ieguva ceturto vietu.

Vismīlētākais deputāta kandidāts otrās novada domes vēlēšanās pārliecinoši bija "Talsu novada attīstībai" pārstāvis Aivars Lācarus — viņš no vēlētājiem saņēmis 1188 atzīmes "+". Arī 2009. gadā Lācarus bijis vēlētāju simpātija, tomēr tolaik viņš, iepriekš būdams Talsu pilsētas domes priekšsēdētājs, bija nopelnījis 1680 "+".

Savukārt otro vietu mīluļu topā izpelnījusies šī paša saraksta pārstāve Juzefa Kļava — viņas kontā ir nopelnītas 908 "+" atzīmes. 2009. gadā viņa saņēma vien 417 "+" atzīmes, turklāt samazinājies arī svītrojumu daudzums. Ja 2009. gadā Kļava saņēmusi 406 svītrojumus, tad šogad tikai 262, kas liecina par vēlētāju uzticības pieaugumu.

Arī trešā vieta pieder "Talsu novada attīstībai", šoreiz jaunienācējam politiskajā arēnā, — Andim Astrātovam, kas jau pirmajā piegājienā ieguvis 600 "+" atzīmes.

Bijušais Talsu novada domes priekšsēdētājs Miervaldis Krotovs 2009. gadā Zaļo un zemnieku savienības sarakstā kandidēja pirmais. Šoreiz, tā kā viņa vadītā koalīcija izjuka un pats tika noņemts no amata, viņš startēja kā otrais numurs, tūdaļ aiz partijas biedra Daiņa Karola. Skaitļi rāda, ka iedzīvotāju uzticība Krotovam ir mazinājusies — ja 2009. gadā viņu atbalstīja 682 vēlētāji, ieliekot "+" atzīmi, tad šoreiz 435. Arī svītrojumi pieauguši no 214 līdz 295, tomēr Krotovs saglabājis saraksta 2. vietu.

2009. gadā vēlēšanās startēja šīs partijas biedrs Uldis Rozenbergs, kas tolaik ieguva 2. vietu sarakstā, bet šajā gadā viņa vārds, sakarā ar maksātnespēju pašvaldības kapitāldaļu uzņēmumā SIA "Stendes nami", nebija atrodams. Acīmredzot SIA "Stendes nami" ir klupšanas akmens — to apliecina arī pašreizējā valdes locekļa Andra Skolmeistara rezultāti šajās vēlēšanās. Ja viņš no nacionālās apvienības ""Visu Latvijai!" — "Tēvzemei un Brīvībai/LNNK"" saraksta kandidēja kā 4., tad pēc vēlēšanām jau bija noslīdējis līdz 17. vietai. 

Nepārspēts paliek "Reģionu alianses" biedra un pašreizējā domes deputāta Aleksandra Tarabanovska kritiens. Viņš no sarakstā 3. vietas noslīdējis uz pašu pēdējo, 20. vietu. Jau pirms vēlēšanām nereti nācās dzirdēt iedzīvotāju neapmierinātību ar A. Tarabanovska darbu pašvaldības kapitāldaļu uzņēmumā SIA "Talsu namsaimnieks". Par to liecina fakts, ka 2009. gada vēlēšanās viņš partijas "Pilsoniskā savienība" sarakstā gan pirms, gan pēc vēlēšanām saglabāja izteiktu līdera pozīciju, bet šajās vēlēšanās piedzīvoja smagu kritienu.