Valmieras pilsētas svētku pirmajā svinību dienā, 3.jūlijā, laukumā pie Hanzas sienas tiks atklāta īpaša pilsētas svētku Centrālā skatuve, uz kuras būs gaidāmas daudzas lustīgas aktivitātes. Pirmajā svētku dienā skatuve tiks iesildīta ne tikai ar smeķīgu gardēžu pasākumu un dažādām jestrām aktivitātēm, bet arī ar krāšņu "Valmierai 731" atklāšanas koncertu, kuru sniegs grupa "Dzelzs vilka Jauno Jāņu orķestris". Tāpat 3.jūlijā gaidāmas foto orientēšanās sacensības "Valmierai 731", ko organizēs Valmieras Tūrisma informācijas centrs, Pilskalna ielas džeza mūzikas koncerts, mūzika Valmieras Sv. Sīmaņa baznīcas tornī un vakara izskaņā – brīvdabas kino seansi dažādās pilsētas vietās.

Tā kā šogad pilsētas svētku organizatori vēlas popularizēt zaļu, veselīgu un aktīvu dzīvesveidu Valmierā, svētku otrajā dienā, 4.jūlijā, tiks rīkots vēl nebijis ģimeņu velo brauciens pa Valmieru. Tāpat par sportiskām un radošām aktivitātēm būs parūpējies aktīvā tūrisma centrs "Eži", laukumu starp Valmieras Kultūras centru un t/c "Valleta" pārvēršot par aktīvu "Pilsētiņu Valmierā". Tur tiks nodrošinātas dažādas atrakcijas un piedzīvojumi bērniem, jauniešiem un ģimenēm. Šajā dienā ar Centrālās skatuves palīdzību tiks ieskandināts pilsētas centrs, jo tur uzstāsies Oskara Patjanko kapela (Rīga) un Valmieras pilsētas kori, rīkojot lustīgu koru, svētku viesu un visu valmieriešu sadziedāšanos.

Tāpat par muzikālu noskaņu pilsētā būs parūpējušies jaunieši, muzicējot gan sabiedriskajos autobusos, gan to pieturvietās. Lai saglabātu jau tradicionālo ideju par piektdienu kā romantisko vakaru, šogad Dzirnavu ezeriņa promenādē būs klausāma skaista mūzika uz ūdens, kas būs vēl nebijis pasākums Valmieras pilsētas svētkos. Savukārt vakara izskaņā ikviens būs aicināts doties uz Valmieras estrādi, jo tur viesosies pasaules disko mūzikas leģenda – grupa "Boney M", piedāvājot īpašu koncertprogrammu "The Sounds of BONEY M" un diskotēku 80.gadu stilā.

"Valmierai 731" kulminācijas diena, 5.jūlijs, tiks iesākta jau agri no rīta – plkst.9.00 ar veselīga dzīvesveida popularizēšanas pasākumu un aktivitātēm pie airēšanas bāzes "Krāces". Pasākuma laikā ikviens interesents varēs iesākt dienu ar možu rīta vingrinājumu kompleksu Gaujas krastā, doties kopīgā rīta skrējienā pa Valmieras zaļo zonu un ļauties citām aktivitātēm kopā ar sportiskiem un populāriem valmieriešiem.

Protams, sestdien neizpaliks arī tradicionālais un vienmēr gaidītais gadatirgus Valmieras rātslaukumā un vēsturiskās spēles pilsdrupās "Dzīve senā pilsētā", kas jau pagājušajā gadā kuplināja prāvu interesentu pulku. Šogad pasākuma ietvaros tiks atzīmēta Valmieras muzeja 50 gadu jubileja. Laukums starp Valmieras Kultūras centru un t/c "Valleta" arī šajā dienā būs pārvērties par aktīvo "Pilsētiņu Valmierā", savukārt laukumā pie Valmieras Kultūras centra gardēžus gaidīs tradicionālā Latvijas novadu Siera diena.

Tāpat šajā dienā Valmieras Tūrisma informācijas centrs svētku viesiem piedāvās publisku bezmaksas ekskursiju pa Valmieru, uz Rīgas ielas tiks organizēts Latvijas spēkavīru čempionāts, savukārt Vecpuišu parks, kā ierasts, kļūs par bērnu un jauniešu parku, kurā papildus dažādām radošajām darbnīcām notiks arī vides izglītības aktivitātes, kas ļaus valmieriešiem izzināt vides daudzveidību pilsētā. Valmieras pilsētas svētku Centrālā skatuve visas dienas garumā piedāvās gardēžu mielošanās pasākumus pie lielā saimes galda un uz skatuves uzstāsies Dikļu pils mākslinieki un "Nepieradinātā Folka Orķestris". Pretēji iepriekšējiem gadiem uz Centrālās skatuves norisināsies arī svētku noslēguma koncerts, svētku salūts un balle līdz rīta gaismai.

Paralēli iepriekš nosauktajiem pasākumiem svētku laikā organizatori iesaka izbaudīt Gaujas stāvo krastu Sajūtu takas piedāvājumu, izbraukt ar Gaujas tramvaju pa Valmieras centrālo ielu – Gauju un uzkāpt Valmieras Sv. Sīmaņa baznīcas tornī. Turklāt katru dienu Valmieras 5.vidusskolas stāvlaukumā darbosies "Annels" piepūšamās atrakcijas bērniem.

Tāpat Valmieras Kultūras centra direktors Toms Upners atgādina, ka "2013.gada 31.oktobrī Valmieras pilsētas pašvaldības dome pieņēma lēmumu vienu dienu ikgadējo Valmieras pilsētas svētku laikā – šogad 5.jūlijā – visi pasažieri Valmieras pilsētas sabiedriskajā transportā tiks pārvadāti bez maksas. Šāds lēmums tika pieņemts, lai nodrošinātu iespēju ikvienam pilsētas iedzīvotājam piedalīties svinībās, apmeklēt daudzveidīgos pasākumus un ērti nokļūt uz to norises vietām". T. Upners rosina valmieriešus apmeklēt savas pilsētas 731.jubilejas svinības un aicināt ciemos arī draugus un radus no citām Latvijas pilsētām, lai ikviens redz – valmierieši mīl savu pilsētu un prot skaisti svinēt tās dzimšanas dienu. "Tāpat aicinu valmieriešus, kuri pašreiz atrodas ārzemēs, atbraukt uz savu dzimto pilsētu un svinēt svētkus kopā ar mums – ģimeni, draugiem un paziņām, lai mēs kopīgi Valmierā varētu radīt krāšņu svētku atmosfēru."

Plašāka svētku programma pieejama www.valmiera.lv sadaļā "Valmierai 731".