Lai gan jauno māmiņu aprūpē iesaistītie speciālisti laiku pa laikam mudina vairāk uzmanības pievērst pēcdzemdību aprūpei un sievietes psihoemocionālajam stāvoklim pēc bērna piedzimšanas, joprojām atbalsta sistēmu jaunajām māmiņām daļa speciālistu raksturo kā neeksistējošu. Kāda palīdzība trūkst ģimenēm, kurās nesen ienācis bērniņš, un kā panākt, lai Latvijā jauno māmiņu un tēvu mentālā veselība nokļūtu prioritāšu sarakstā? Par to piektdien, 10. novembrī, diskutēja "Delfi TV" raidījumā "Kāpēc" ar žurnālisti Olgu Dragiļevu.

Sarunā piedalījās Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācijas prezidente Vija Veisa, Latvijas Vecmāšu asociācijas prezidente Linda Veidemane, Veselības ministrijas parlamentārais sekretārs Artjoms Uršuļskis (JV), ģimenes ārsts, pediatrs Jevgeņijs Bondins un PEP mamma Elīna Kļaviņa.

Visas Latvijas uzmanību šim tematam pievērsa jaunas ģimenes traģēdija - ar pēcdzemdību depresiju sasirgusi māmiņa kopā ar četrus mēnešus vecu zīdaini novembra sākumā pameta savas mājas un tika izsludinātas meklēšanā. Vēlāk meitenīti atrada mirušu, bet viņas mātes Annas meklējumi joprojām turpinās. Tikmēr platformā "ManaBalss.lv" sākta parakstu vākšana, lai panāktu uzlabojumus emocionāla un praktiska atbalsta jomā grūtniecībā, dzemdībās un pēcdzemdību posmā.

Statistika liecina, ka pēcdzemdību depresija neatkarīgi no dzīves apstākļiem piemeklē katru desmito sievieti pēc bērniņa laišanas pasaulē. Latvijā pērn piedzimuši 15 535 bērni, bet mediķu redzeslokā nonācis ļoti neliels skaits sieviešu, kurām radušies psihiski traucējumi bērna dzīves pirmajā gadā. Kā norāda speciālisti, sievietes reti vēršas pēc palīdzības, jo sarežģījumus emocionālajā veselībā pavada kauna un vainas izjūta, sabiedrībā šis temats tiek stigmatizēts un nereti netiek uztverts nopietni, turklāt palīdzība ir grūti pieejama.

Kā to mainīt un kā atbalstīt ģimenes mazuļa dzīves pirmajā gadā - skatieties raidījumā.

Visas raidījuma "Kāpēc" epizodes klausāmas arī Apple un Spotify podkāstos!

Чтобы продолжить чтение, оформите абонемент.

Пожалуйста, подождите!

Мы подбираем для вас наиболее подходящее предложение подписки...

Loading...

Предложение о подписке не отображается? Пожалуйста, отключите блокировщик рекламы или перезагрузите страницу.
В случае вопросов пишите на konts@delfi.lv

Читайте нас там, где удобно: Facebook Telegram Instagram !