Uzņemt savā paspārnē par mājdzīvnieku suni un kļūt par zvēriņa saimnieku, nozīmē par to rūpēties un nodrošināt dzīvnieka sugai atbilstošas vajadzības. Taču joprojām mūsdienās redzam krietni daudz pie ķēdes piesietu rējēju, kas tā ierobežoti nevis īslaicīgi, bet patstāvīgi, brīvi izskrienoties vien retos gadījumos. Kāpēc šāda cietsirdīga attieksme pret dzīvnieku joprojām sastopama? Uz šo jautājumu dzīvnieku aprūpes centra "PetCity" un "Delfi Brand Studio" veidotajā podkāstā "Mājas mīlulim" atbildi mēģināja rast veterinārārste Jevgēnija Kondratjeva.

Viena no piecām dzīvnieku brīvībām nosaka, ka dzīvniekam jānodrošina atbilstoša un ērta vide, ir brīva no diskomforta, kā arī paredz pajumti un atpūtas zonu. Suns pie ķēdes, kuram ir ierobežotas iespējas kustēties, izskriešanos ierobežo stingrais metāla rīks, savas vajadzības neredz ne ausu galā. Veterinārārste Jevgēnija Kondratjeva norāda, ka "pat žogs apkārt jau ļauj dzīvniekam aiziet vairāk vai mazāk tur, kur viņš grib". Savukārt ķēde dzīvnieku ierobežo nepārtraukti.

Kāpēc suņus joprojām saimnieki pieķēdē? Veterinārārste uzskata, ka tas sasaucas ar paša cilvēka pamatvajadzību nesasniegšanu. "Es domāju, ka mums joprojām ir daudz cilvēku, kuriem pat prātā neienāk, ka viņš nodara pāri tam dzīvniekam, jo viņa paša primārās vajadzības nav pilnīgi nodrošinātas," saka Jevgēnija. Ja saimnieks nemitīgi uztraucas pats par sevi un to, kā nopirks sev pārtiku, kā nopelnīs finanses savām vajadzībām, tad dzīvnieka vajadzības aizslīd vēl tālāk prioritāšu sarakstā.

Problēma ar suņu turēšanu pie ķēdes, viņasprāt, raksturo vispārējo valsts līmeni. "Un jo vairāk mēs attīstīsimies materiāli, intelektuāli, emocionāli, jo mazāk būs gadījumu, kad suns ir pie ķēdes, barots vienu reizi divās dienās ar to, kas paliek no galda," ar cerību nākotnē raugās veterinārārste.

Savukārt vēl raidījumā veterinārārste uzsver, ka bezatbildība pret dzīvnieku, tā ir dzīvnieka vajadzību neredzēšana. Tāpat, tas ir nedzirdēt un nesaprast savu mīluli, kā arī neatbildēt uz dzīvnieka vajadzībām.

Kā rīkoties situācijās, kad redzam, ka pārkāpti dzīvnieka labturības principi un cilvēki pret tiem ir vardarbīgi? Uzzini, klausoties visu "Mājas mīlulim" epizodi – audio formātā "Spotify" vai video formātā "YouTube"!

Читайте нас там, где удобно: Facebook Telegram Instagram !