Foto: LETA

2023. gadā "Latvenergo" koncerna ieņēmumi sasniedza 2 034,4 miljonus eiro, kas ir par 192,6 miljoniem eiro jeb 10% vairāk nekā gadu iepriekš, savukārt koncerna peļņa sasniedza 350,9 miljonus eiro, portālu "Delfi" informēja kompānijā.

Koncerna EBITDA sasniedza 601,8 miljonus eiro, kas ir par 241,6 miljoniem eiro jeb 67% vairāk nekā 2022. gadā.

Koncerna peļņa nodrošinās aptuveni 200 miljonus eiro dividendēs un aptuveni 50 miljonus eiro kā uzņēmumu ienākuma nodokli Latvijas valsts budžetā, akcentē koncernā, norādot, ka atlikusī peļņa tiks ieguldīta jaunās ražošanas jaudās, paplašinot elektroenerģijas ražošanas portfeli ar saules un vēja enerģijas jaudām, kas nodrošinās pieejamāku un lētāku vietējo elektroenerģiju nākotnē.

"Latvenergo" preses sekretāre Ivita Bidere pauž, ka "Latvenergo" koncernā 2023. gads bijis ražīgs gan elektroenerģijas ražošanā, gan tirdzniecībā. Sekojot Izaugsmes stratēģijas mērķiem, attīstās jaunie atjaunīgās enerģijas ražošanas virzieni un videi draudzīgi pakalpojumi – elektroauto uzlāde, mikroģenerācija. Stiprinot un definējot līdzšinējo ieguldījumu atbildībā pret vidi un sabiedrību, 2023. gadā ir apstiprināta koncerna Ilgtspējas stratēģija.

"Latvenergo" atjaunīgās enerģijas ražotnēs – Daugavas hidroelektrostacijās (HES) – saražojis otro lielāko elektroenerģijas daudzumu pēdējo 25 gadu laikā un lielāko kopš 2017. gada jeb 3,7 TWh. Savukārt kopumā saražota 5,1 TWh elektroenerģijas, kas ir par trešdaļu vairāk nekā 2022. gadā. Esošās atjaunīgās enerģijas ražotnes papildina jauni saules un vēja enerģijas projekti.

Augot eksporta tirgiem, ārpus Latvijas pārdota katra trešā megavatstunda elektroenerģijas. Kopumā gadā mazumtirdzniecībā ir pārdotas 6,2 TWh elektroenerģijas, kas ir par 14 % vairāk nekā 2022. gadā, savukārt kopējais pārdotās dabasgāzes apjoms palielināts uz pusi, sasniedzot 1,6 TWh, bet klientu skaits pieaudzis līdz 845 000.

Bidere papildina, ka 2023. gadā bija vērojams saules un vēja ģenerācijas jaudu pieaugums Eiropā un Baltijā – stbilstoši minētajām tendencēm "Latvenergo" koncernā jāpalielina atjaunīgo energoresursu ražošanas jaudas. Koncerns ir pieteicis jaunas ražošanas jaudas Baltijas tirgū, sākot attīstīt saules parkus un pirmos vēja parku projektus. 2023. gadā ir uzsākta tādu saules parku attīstība, kas ekspluatācijā būs jau 2024. gadā.

Kopumā "Latvenergo" koncerns 2023. gadā investējis 193,3 miljonus eiro, kas ir par 59% jeb 71,7 miljoniem eiro vairāk nekā gadu iepriekš. Turpināta arī Daugavas HES hidroagregātu rekonstrukcija, kuras ietvaros iepriekšējos gados ekspluatācijā nodoti jau astoņi rekonstruētie hidroagregāti.

Atbilstoši "Latvenergo" koncerna stratēģijai 2022.–2026. gadam turpmākajos gados būtiski pieaugs koncerna investīcijas AER ražošanas jaudās, kas mazinās siltumnīcefekta gāzu emisijas un sekmēs Latvijas klimatneitralitātes sasniegšanu līdz 2050. gadam.

Bidere papildina, ka mērķtiecīga izaugsme turpināta jaunajos biznesa virzienos, kas atbalsta koncerna stratēģijā definētos ilgtspējas un klimatneitralitātes mērķus – pārskata gadā nostiprināta līderpozīcija Latvijas elektrouzlādes jomā. "Elektrum Drive" uzlādes tīkls Baltijā palielinājies līdz 400 pieslēgvietām, kurās 2023. gadā veiktas 44,3 tūkstoši uzlādes 880 MWh apmērā, sniedzot 530 tonnu CO2 izmešu ietaupījumu.

Koncerna noslēgto saules paneļu un saules parku daļu pārdošanas līgumu skaits pārsniedzis 1,6 tūkstošus.

AS "Latvenergo" darbība notiek saskaņā ar 2022. gada martā apstiprināto "Latvenergo" koncerna vidēja termiņa darbības stratēģiju 2022.–2026. gadam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!