Stokholmas arbitrāža, izskatot Latvijas valsts apelācijas sūdzību par spriedumu, ar kuru par labu AS "Latvijas gāze" (LG) no valsts tika piedzīti 6,9 miljoni latu, nolēmusi to atstāt spēkā, liecina LG rīcībā esošā informācija.
Līdz ar to Latvijai gāzes kompānijai jāatmaksā aptuveni 8,3 miljoni latu, kas ietver piespriesto neiegūto peļņu 6,9 miljonu latu apmērā, kavējuma naudu par aizkavēto apmaksu un tiesu izdevumus.

Spriedums ir galīgs un nav pārsūdzams.

Savukārt Valsts kanceleja, kas kopš gada sākuma aizstāv valsts intereses šajā lietā, sīkāku informāciju nesniedz, norādot, ka tā ir konfidenciāla.

Kā ziņots, LG bija iesniegusi prasību Stokholmas Starptautiskajā arbitrāžā par zaudējumu piedziņu no Latvijas valsts saistībā ar gāzes cenu regulēšanu. Tiesa nolēma par labu LG no valsts piedzīt 6,9 miljonus latu, vienlaikus atzīstot, ka Latvijas valstij bija tiesības regulēt gāzes cenas ne tikai mājsaimniecībām, bet arī juridiskām personām, ko apstrīdēja LG.

Apelācijas tiesā prasība atzīt par spēkā neesošu šķīrējtiesas spriedumu iesniegta 2003.gada septembrī. Iemesls Latvijai nelabvēlīgā sprieduma apstrīdēšanai bija tas, ka lieta nav bijusi šķīrējtiesai piekritīga, jo notikusi iejaukšanās Latvijas iekšējā jautājumā, apstrīdot administratīvo aktu, kuru izdevusi Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija. Šāda administratīvā akta apstrīdēšana varēja notikt tikai Latvijas tiesā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!