Ar Fernando Alonso uzvaru un "Renault" komandas triumfu Konstruktoru kausā beidzās 2005. gada sezonas pēdējais posms Ķīnā, Šanhajas trasē. "McLaren" komanda, kas pirms pēdējā posma saglabāja labas izredzes atņemt "Renault" uzvaru komandu vērtējumā, Šanhajā ar Kimi Raikonena otro vietu spēja izcīnīt astoņus punktus un ar to bija krietni par maz.
Tikai pāris apļus pirms finiša Džankarlo Fisikella, kas tobrīd atradās trešajā vietā, tika sodīts ar izbraukšanu caur boksiem par 'neatbilstošu rīcību' boksu apmeklējuma laikā, kad itālis boksu celiņa ieejā bremzēja savus konkurentus, lai viņa komandas biedrs Alonso pagūtu veikt degvielas uzpildi un pats Fisikella nezaudētu dārgo laiku. Tādejādi uz trešo vietu pakāpās "Toyota" pārstāvis Ralfs Šūmahers.

Ķīnas GP laikā divreiz trasē devās drošības mašīna. Pirmo reizi tas notika pēc 19.apļa, kad kādā no līkumiem bija atdalījies drenāžas sistēmas lūkas vāks, uz kura uzbrauca Huans Pablo Montoija un, kā izrādījās vēlāk, ne tikai sadūra riepu, bet arī sabojāja balstiekārtu un vēlāk bija spiests izstāties.

Vēl pēc 10 apļiem drošības mašīna atkal bija spiesta doties trasē, jo iespaidīgu avāriju piedzīvoja "Jordan" pilots Narains Kartikejans, kura mašīnas atlūzas pēc sadursmes ar riepu valni palika trases vidū un aizdegās. Ķīniešu darbiniekiem bija nepieciešami pieci drošības mašīnas apļi, lai nodzēstu uguni un sarītu trasi.

Ļoti dīvainu sacīksti Ķīnā piedzīvoja septiņkārtējais pasaules čempions Mihaels Šūmahers, kurš vispirms jau iepazīšanās aplī, kad mašīnas 10 minūtes pirms starta dodas uz savām starta vietām, sildot riepas, sadūrās ar Kristianu Albēru un tādejādi bija spiests startēt no boksiem ar rezerves mašīnu. Turpinājumā pirmās drošības mašīnas periodā Šūmahers neapdomīgi strauji bremzēja kādā no līkumiem un izlidoja drošības joslā un izstājās.

"Pirmais incidents bija ļoti dīvains - es sildīju riepas un pēkšņi bum - sadursme," savu neveiksmīgās sezonas vēl neveiksmīgāko pēdējo sacīksti komentēja pats Šūmahers. "Otrais incidents bija mana kļūda - es pazaudēju kontroli pār mašīnu, jo riepas vēl bija aukstas."

Neskatoties uz savu izstāšanos Mihaels Šūmahers saglabā savu trešo vietu čempionāta kopvērtējumā, jo Huans Pablo Montoija punktus neguva, bet Džakarlo Fisikella tos guva par maz, lai apsteigtu vācieti kopvērtējumā.

"Renault" savu uzvaru Konstruktoru kausā sāka svinēt jau uz goda pjedestāla, kur vienības menedžeris Flavio Briatore no jaunā čempiona Alonso saņēma pamatīgu šampanieša dušu. Tikmēr Briatore paziņoja, ka Fisikella Šanhajā ir aizvadījis labāko sacīksti šajā sezonā un faktiski pateicoties viņa aukstasinībai komanda tik pārliecinoši guva uzvaru Konstruktoru kausā, kas ir pirmais šāds panākums "Renault" vienības pastāvēšanas vēsturē.

Nākamais posms, kas būs jau 2006. gada sezonas atklāšanas sacīkste, notiks jau pēc nepilniem sešiem mēnešiem Bahreinas trasē. Bet līdz tam vēl risināsies neskaitāmi testi, noteikumu apstiprināšana un politiskās virtuves kaislības, mašīnu prezentācijas un komandu solījumi, kā arī brīvo komandas kokpitu dalīšanas pilotu starpā.

Ķīnas GP rezultāti

Pilots Komanda Riepas Laiks Pitstopi
1 F. Alonso Renault   1:39:53.6
2 K. Raikkonen McLaren   4.0
3 R. Schumacher Toyota   25.3
4 G. Fisichella Renault   26.1
5 C. Klien Red Bull   31.8
6 F. Massa Sauber   36.4
7 M. Webber Williams   36.8
8 J. Button BAR   41.2
9 D. Coulthard Red Bull   44.2
10 J. Villeneuve Sauber   59.9
11 T. Monteiro Jordan   84.6
12 R. Barrichello Ferrari   92.8
13 A. Pizzonia Williams   + 1 aplis
14 R. Doornbos Minardi   + 1 aplis
15 J. Trulli Toyota   + 1 aplis
16 C. Albers Minardi   izstājās
17 T. Sato BAR   izstājās
18 N. Karthikeyan Jordan   izstājās
19 J. Montoya McLaren   izstājās
20 M. Schumacher Ferrari   izstājās 0

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!