Svētdien, 26.februārī ar krāšņu ceremoniju noslēdzās XX Ziemas olimpiskās spēles, kas no 10.februāra norisinājās Itālijas pilsētā Turīnā.

Foto galerija

Latviju Turīnas olimpiskajās spēlēs pārstāvēja līdz šim lielākā delegācija - 58 sportisti. Olimpiādes otrajā sacensību dienā Latvijai izdevās iegūt pirmo medaļu Ziemas olimpisko spēļu vēsturē - trešo vietu kamaniņu braukšanā vīriešiem izcīnīja Mārtiņš Rubenis.

Noslēgšanas ceremonijā Latvijas karogu stadionā ienesa biatlonists Ilmārs Bricis, kas pēc Rubeņa uzrādīja otru labāko rezultātu, izcīnot ceturto vietu iedzīšanā.

Kā zināms, Latvijas karogu Turīnas Ziemas olimpisko spēļu atklāšanas ceremonijā nesa hokeja izlases vārtsargs Artūrs Irbe.

Noslēgšanas ceremonija sākās ar teatralizētu muzikālu priekšnesumu, kurā piedalījās arī Latvijas mākslinieki - akrobātu grupa "Aerodium". Ceremonijas laikā tika apbalvoti arī pēdējās disciplīnas - 50 kilometru slēpojuma vīriešiem - laureāti, bet noslēgumā runu teica Turīnas Olimpiādes orgkomitejas vadītājs Valentīno Kostolāni un Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) prezidents Žaks Roge.

Noslēguma ceremonijā uzstājās dejotāji, skrituļslidotāji, klauni un aktieri, tika izrādīts automobilizēts priekšnesums, bet "Aerodium" sniedza lielisku priekšnesumu, izmantojot vēja tuneli. Latvijas mākslinieki tiesības piedalīties Olimpiādes noslēguma ceremonijā ieguva uzvarot starptautiskā konkursā.

Otro reizi pēc neatkarības atjaunošanas Olimpiādē Latvija piedalījās arī komandu sporta spēlē - startēja hokeja izlase, kas gan palika pēdējā - 12.vietā. Pirmoreiz komandu sporta spēlē Latvija startēja 2002.gadā Soltleiksitijā, kur hokeja izlase ierindojās devītajā vietā.

Kopumā Turīnas olimpiskajās spēlēs startēja vairāk nekā 2500 sportisti no 84 valstīm. 17 dienu laikā sportisti sacentās 15 sporta veidos - kalnu slēpošanā, biatlonā, bobslejā, distanču slēpošanā, kērlingā, daiļslidošanā, frīstailā, hokejā, kamaniņu sportā, ziemeļu divcīņā, šorttrekā, skeletonā, tramplīnlēkšanā, snovbordā un ātrslidošanā.

Medaļas Turīnas olimpiādē ieguva 26 valstu pārstāvji, bet par uzvarētājiem neoficiālajā kopvērtējumā kļuva Vācijas sportisti, kas izcīnīja 11 zelta, 12 sudraba un sešas bronzas godalgas. Otrajā vietā ierindojās ASV, kas tika pie deviņām zelta, deviņām sudraba un septiņām bronzas godalgām, bet trešā palika Austrija, kas arī izcīnīja deviņas zelta godalgas, kā arī tika pie septiņiem sudrabiem un septiņām bronzām. Latvija ar vienīgo izcīnīto bronzas medaļu ierindojās 26.vietā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!