Pasaulē slavenais vijolnieks un mūziķis Gidons Krēmers un viņa vadītais Baltijas valstu jauno mūziķu klasiskās mūzikas ansamblis "Kremerata Baltica" ir saņēmuši šī gada "Grammy" mūzikas balvu kategorijā par labāko mazu muzikālo ansambļu sniegumu ar vai bez diriģenta. Atzinība izteikta par projektu "After Mozart".

Gidons Krēmers dzimis Rīgā un jau četru gadu vecumā uzsācis vijoļspēles apguvi tēva un vectēva - izcilā vijolnieka Karla Briknera vadībā. Sekoja mācības Emīla Dārziņa mūzikas skolā pie profesora V.Stūrestepa. Jau 16 gadu vecumā G. Krēmeram tika piešķirta pirmā Latvijas mūzikas balva. Divus gadus vēlāk mūziķis uzsāka studijas Maskavas konservatorijā Dāvida Oistraha vijoles klasē, drīz gūstot starptautisku atzinību - pirmās godalgas Paganīni un Čaikovska starptautiskajos konkursos, kā arī Karalienes Elizabetes konkursa balvu 1967. gadā.

Šīs uzvaras atvēra viņam pasaules slavenāko koncertzāļu durvis un sniedza iespēju uzstāties daudzās pasaules valstīs kopā ar izcilākajiem Eiropas un Amerikas orķestriem un diriģentiem.

Lai veicinātu jaunu, izcilu Baltijas valstu mūziķu karjeru, Gidons Krēmers 1997.gadā izveidoja jauniešu kamerorķestri "Kremerata Baltica", kas kopš tā dibināšanas koncertē uz pasaules labākajām skatuvēm. Baltijas kamerorķestrī spēlē jauni mūziķi no Latvijas, Igaunijas un Lietuvas. Orķestris debitēja Gidona Krēmera dzimtajā pilsētā Rīgā 1997.gada februārī viņa 50 gadu jubilejas koncertā. 2000. gada martā "Kremerata Baltica" ieguva Latvijas valsts kamerorķestra statusu. To finansē visas trīs Baltijas valstis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!