Foto: AFI

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) konstatējis nevienlīdzīgu un netaisnīgu līguma noteikumu iekļaušanu VAS "Latvijas Hipotēku un zemes banka" ("Hipotēku banka") un patērētāju noslēgtajos hipotekāro kredītu līgumos.

Pieņemot patērētāju kolektīvo interešu lēmumu, PTAC aizliedzis "Hipotēku bankai" piemērot par nevienlīdzīgiem un netaisnīgiem atzītos līguma noteikumus, informēja PTAC Patērētāju informēšanas un komunikāciju daļas vadītāja Ilze Žunde.

PTAC uzdevis "Hipotēku bankai" pārtraukt pildīt ar patērētājiem noslēgtajos līgumos vairāk nekā desmit netaisnīgus līguma noteikumus, piemēram, hipotekāro kredītu līgumu noteikumus, kas paredzēja bankas tiesības bez pamatota iemesla vienpusēji atkāpties no līguma, tiesības pieprasīt papildus ķīlu, ja reģistrētā ķīla nav pietiekoša saistību pilnīgas izpildes nodrošināšanai, patērētāja atteikšanos no brīdinājuma saņemšanas, ja banka vēršas tiesā par nekustamā īpašuma labprātīgu pārdošanu izsolē tiesas ceļā, tiesības neizsniegt vai pārtraukt aizdevuma izsniegšanu atsevišķos līgumā norādītajos gadījumos un citus noteikumus.

PTAC uzdevis "Hipotēku bankai" grozīt patērētājiem piedāvātos hipotekāro kredītu līgumu projektus.

Žunde atgādināja, ka PTAC 2009.gada 12.februārī bija pieņēmis patērētāju kolektīvo interešu lēmumu par nevienlīdzīgiem un netaisnīgiem līguma noteikumiem, ar kuru "Hipotēku bankai" tika aizliegts piemērot attiecībās ar patērētājiem līgumos iekļauto šķīrējtiesas klauzulu.

"Hipotēku bankas" sabiedrisko attiecību speciāliste Sandra Eglīte, komentējot PTAC lēmumu, norādīja, ka tas pieņemts, balstoties uz lielu laika periodu atpakaļ noslēgtu līgumu ar konkrētu klientu, par kuru skaidrojumus PTAC banka sniegusi jau 2008.gadā. Kopš tā laika "Hipotēku bankas" aizdevuma līgumu redakcijas ir vairākkārtīgi mainītas, tostarp ņemot vērā patērētāju tiesību aizsardzību reglamentējošos normatīvos aktus.

Kopš 2009.gada nogales banka vairs neizsniedz patēriņa un hipotekāros aizdevumus aizdevumus fiziskām personām. Saskaņā ar 2009.gada nogalē valdības apstiprināto koncepciju par "Hipotēku bankas" pakāpenisku pārveidi par pilna spektra attīstības institūciju un Eiropas Komisijas Konkurences ģenerāldirektorāta prasībām banka jaunus aizdevumus izsniedz tikai juridiskām personām valsts apstiprinātās atbalsta programmās. Līdz ar to bankai neesot tipveida hipotekāro aizdevuma līgumu.

"Arī laikā, kad banka izsniedza aizdevumus privātpersonu patēriņam, katram klientam aizdevuma līguma nosacījumi tika skatīti individuāli, izvērtējot klienta maksātspēju, aizdevuma termiņu, citas klienta saistības, nodrošinājumu un citus aspektus. Līdz ar to banka uzskata, ka atsevišķu klientu līgumu nosacījumus nevar attiecināt uz visiem bankas ar patērētājiem slēgtajiem hipotekāro aizdevumu līgumiem," uzsvēra "Hipotēku bankas" pārstāve.

"Hipotēku banka" iepazīsies ar PTAC lēmumu un likumā paredzētajā termiņā izlems, vai to pārsūdzēt.

Jau ziņots, ka "Hipotēku bankas" neauditētie zaudējumi šā gada pirmajos deviņos mēnešos bija 34,97 miljoni latu, liecina "NASDAQ OMX Riga" biržā publicētais pārskats.

Pērn šajā periodā zaudējumi bija 11,9 miljoni latu, tādejādi šogad tie palielinājušies gandrīz trīskārt.

Kā tiek norādīts bankas vadības ziņojumā, zaudējumi radušies uzkrājumu 42,2 miljonu latu apmērā nedrošiem aktīviem dēļ. Bankas izveidoto uzkrājumu un kredītportfeļa attiecība 30.septembrī bija 11,3%.

Bankas bruto aktīvu apjoms šā gada deviņos mēnešos ir samazinājies par 135,8 miljoniem latu jeb par 14%, līdz 830,8 miljoniem latu.

Noguldījumu apjoms šajā laika posmā ir nedaudz pieaudzis, sasniedzot 345,8 miljonus latu.

Šogad banka atmaksājusi sindicētos un citus starpbanku ilgtermiņa aizdevumus 155,8 miljonu latu apjomā. Šā gada aprīlī bankas pamatkapitāls tika palielināts par 70 miljoniem latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!