Foto: F64
Starptautiskā reitingu aģentūra "Standard & Poor's" otrdien paaugstināja Latvijas kredītreitingu par vienu pakāpi no BB uz BB+, saglabājot stabilu kredītreitinga nākotnes novērtējumu, informē Finanšu ministrija.

"Šis ir nozīmīgs novērtējums Latvijas ekonomikas attīstībai, kā arī būtisks signāls investoriem un tas apliecina, ka mūsu tautsaimniecībā notiek uzlabošanās. Valdības sagatavotais nākamā gada budžeta likumprojekts ir priekšnoteikums turpmākajai attīstībai, jo līdz šim pieņemtie lēmumi ir vērsti uz mūsu valsts tautsaimniecības atveseļošanu un konkurētspējas atjaunošanu. Mums ir labas izredzes atjaunot mūsu tautsaimniecības izaugsmi jau tuvākajos gados," uzsver finanšu ministrs Andris Vilks ("Vienotība").

Latvijas kredītreitings paaugstināts, ņemot vērā ekonomiskās situācijas salīdzinoši straujo uzlabošanos Latvijā, kā arī būtisku tekošā konta uzlabojumu. Tāpat reitingu aģentūra savu lēmumu pamato ar mazāku 2009./2010. gada ekonomiskās recesijas ietekmi uz valsts finansēm, nekā tika sagaidīts iepriekš, tai skaitā – valsts parāda saglabāšanos mērenā līmenī, vēsta ministrija.

Stabils kredītreitinga nākotnes novērtējums ir nozīmīgs, taču valdībai konsekventi ir jāturpina ilgtspējīgas fiskālās politikas realizēšana, lai nākotnē tiktu nodrošināta tālākā valsts kredītreitinga uzlabošanās, uzskata reitingu aģentūra.

Latvijas kredītreitinga paaugstināšana un stabila kredītreitinga nākotnes novērtējuma saglabāšana vēlreiz apliecina pozitīvās valsts finanšu tirgus un ekonomikas attīstības tendences. Tas palielinās uzticību Latvijai starptautiskajos finanšu tirgos, kā arī investoru interesi par Latviju un Baltijas reģionu kopumā, norāda FM.

Savukāsrt ekonomikas ministrs Artis Kampars ("Vienotība") uzskata, ka "Standard & Poor's" lēmums paaugstināt Latvijas kredītreitingu ir apliecinājums tam, ka Latvijas valdības mērķtiecīga rīcība valsts finanšu situācijas stabilizēšanai, pat ja ne vienmēr sabiedrībā izprasta un atbalstīta, tomēr ir bijusi pareiza un Eiropas mērogā Latvija pamatoti tiek demonstrēta kā piemērs krīzes pārvarēšanai.

"Latvijas tautsaimniecība atgūstas, turklāt straujāk nekā prognozējām, tā atgriežas uz izaugsmes ceļa – to apliecina eksporta pieaugums, pakāpenisks privātā patēriņa palielinājums, stabilizējas situācija darba tirgū, ceļas ražotāju cenas, ir vērojams konsekvents iekšzemes kopprodukta pieaugums. Visi šie rādītāji likumsakarīgi atspoguļojas valsts kredītreitingos, kas ir būtisks signāls investoriem par Latviju kā investīcijām drošu un paredzamu vidi," norāda ministrs.

Jau vēstīts, ka februārī "Standard&Poor's" paaugstināja Latvijas kredītreitinga novērtējumu no negatīva uz stabilu.

Savukārt starptautiskā kredītreitingu aģentūra "Moody's" februāra sākumā paziņojusi par Latvijas kredītreitinga saglabāšanu "Baa3" līmenī ar negatīvu nākotnes perspektīvu, norādot, ka ekonomiskās krīzes radītais Latvijas tautsaimniecības kritums uzrāda stabilizēšanās pazīmes.

Patlaban Latvijas kredītreitingu nosaka trīs pazīstamākās starptautiskās reitinga aģentūras "Moody's", "Fitch Ratings" un "Standard & Poor's", kā arī Japānas reitingu aģentūra "R&I".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!