Foto: Publicitātes foto

Īsi pirms Lieldienām, ceturtdien, 21. aprīlī 30. pastāvēšanas jubileju atzīmēja pasaules mūzikas grupa "Iļģi". Atzīmējot apaļo jubileju grupa publiskojusi divas jaunas dziesmas - 'Dārgumu trauks' no Andra Indāna veidotā projekta "Strāvoklis" ar Raiņa dzeju un 'Trīs rītiņi saule lēca', kas ir nesen ierakstīta, bet līdz šim vēl nepublicēta dziesma.

Iļģi 'Dārgumu trauks'

$sound_file = "http://www.delfi.lv/temp/audio/Ilgi_DargumuTrauks.mp3"; include "$includes_dir/articleincludes/audioplayer.inc"; ?>

Iļģi 'Trīs rītiņi saule lēca'

$sound_file = "http://www.delfi.lv/temp/audio/Ilgi_TrisRitiniSauleLeca.mp3"; include "$includes_dir/articleincludes/audioplayer.inc"; ?>

Jubilejas dienā telefonsarunā ar portālu "Delfi" grupas "Iļģi" dalībniece un balss Ilga Reizniece dalījās pārdomās par tradicionālās kultūras nozīmi mūsdienās, jubilejas rūpēm un prieku par padarīto.

"30 gadi ir pārāk ilgs laiks, lai savas jubilejas sajūtas ietērptu pāris vārdos. Ja mirkli padomā, tad laikam jāatzīstas, ka ir iemesls justies laimīgai un gandarītai par šajos gados paveikto!" pauž mūziķe.

Jautāta, kādēļ, viņasprāt, vairs netiek svinētas daudzas latviskās gadskārtas un to vietā stājas citi svētki, bet tradīcijas pārsvarā sastopamas tikai tematiskajos pasākumos Brīvdabas muzejā un tamlīdzīgās vietās, viņa norāda: "Tāpēc, ka pēdējos 100 gados strauji ir mainījusies cilvēku dzīve. Mūsdienu cilvēki vairs gandrīz nedzīvo laukos, līdz ar to ir zaudējuši ciešo saikni ar zemi, dabas ritmiem, sauli, mēnesi. Gadskārta vairs mūsdienu cilvēkam nav svarīga. Bet tie cilvēki, kas ir izbaudījuši, kādu prieku un enerģiju var sniegt tautas svētku tradicionāla svinēšana (nevis māžošanās tautentiskā stilā), to dara arī šodien, tikai tas nav publiskai apskatei domāts."

Neraugoties uz lielu popularitāti Latvijā, grupa "Iļģi" neplāno vērienīgus jubilejas koncertus. "Tas ir sāpīgs jautājums. Protams, ka mums gribētos savā darbības 30. gadā uzrīkot pamatīgu koncertu ar visu mūsu kādreizējo biedru un viņu tagadējo grupu piedalīšanos. Tas būtu koši. Bet, nojaušot, cik tas varētu izmaksāt... Sponsori, atsaucieties!" teic Reizniece.

Viņa atzīst, ka šo 30 gadu laikā ir mainījusies gan etnomūzika, gan arī etnomūzikas klausītāji. Piemēram, "bērniem folklora tiešām ļoti patīk, ja to viņiem pasniedz, atklāj interesantā, radošā nevis uzbāzīgā un stulbā veidā. Tikai situācija Latvijā ir tāda, ka mazam un jaunam cilvēkam ir gandrīz neiespējami uzzināt to, ka viņam patīk folklora".

Uz jautājumu, kā ārzemju klausītāji atšķiras no latviešiem un vai viņiem ir viegli iemācīt dančus, Reizniece smaidot atbild: "Kā klausītāji viņi īpaši neatšķiras. Mūsējie, protams, mīļāki. Bet kā dancotāji ārzemnieki gan ir mazliet neapķērīgāki un nekoordinētāki. Toties nav kompleksaini."

"Iļģu" apaļā jubileja šogad sakritusi ar kristīgo Lieldienu laiku un arī šajā laikā Reizniece plāno šūpoties, taču sauli no rīta uzlecam mūziķe sagaida Lielajā dienā, "kad diena paliek lielāka par nakti".


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!