Foto: LETA

Bērnu klīniskā universitātes slimnīca (BKUS) pērn strādājusi ar nepilnu 1,3 miljonu latu peļņu, liecina "Lursoft" datubāzē publicētais slimnīcas finanšu pārskats par 2010.gadu.

BKUS peļņa pēc nodokļiem pērn bijusi 1 287 138 lati pretstatā 69 445 latu zaudējumiem iepriekšējā gadā.

Valdes ziņojumā par 2010.gadu teikts, ka slimnīcas finanšu situācija arī ekonomiskās krīzes laikā vērtējama kā stabila. Kopējie ieņēmumi bijuši par 13,4% lielāki, nekā plānots, tomēr tas noticis saistībā ar izmaiņām mērķdotācijā un papildu asignējumos un nav bijis atkarīgs no slimnīcas finanšu vadības.

Par sniegtajiem maksas izvēles pakalpojumiem ieņēmumi pērn bijuši 84,4% apmērā no plānotā, ieņēmumi par rezidentiem 82,2% un studentiem 75,9% apmērā no plānotā, dotācija interešu izglītības nodrošināšanai – 83,3% apmērā no plānotās.

Vienlaikus ieņēmumi no Veselības norēķinu centra (VNC) par sniegtajiem ārstniecības pakalpojumiem pārsnieguši plānotos par 13,6% uz stacionārā sniegto ārstniecības pakalpojumu rēķina, jo nav sasniegts ambulatori plānotais līmenis. Par 20% lielāki, nekā plānots, bijuši ieņēmumi par nomu.

Finanšu stabilitāte nodrošināta arī uz būtiska darba samaksas samazinājuma rēķina 13% apmērā, saglabājot 2009.gada otrā pusgada līmenī, kas bijis par 8,9% zemāks nekā 2009.gadā.

"Būtisks finanšu situācijas un saimnieciskās darbības stabilitātes nodrošinātājs ir bijušas kapitālsabiedrībā realizētās investīciju programmas, kuras atslogojušas budžetu no ieguldījumiem infrastruktūrā (ēku, būvju un inženiertehnisko sistēmu renovācija) un medicīnisko tehnoloģiju atjaunošanā un attīstībā," teikts valdes ziņojumā.

Valde ierosina 2010.gada peļņu ieskaitīt pārējās rezervēs. Slimnīcā aģentūrai BNS paskaidroja, ka rezerves ir viena no pārskata bilances pozīcijām un BKUS tās veido, lai segtu zaudējumus, kā arī citiem mērķiem paredzētās rezerves. Rezerves kapitālu veido atskaitījumi no nesadalītās pelņas, un to apmēru nosaka BKUS valde kārtējās pilnsapulcēs.

Veselības ministrija pagaidām nav sniegusi informāciju, ko kā slimnīcas kapitāldaļu turētāja izlems dalīt ar BKUS pagājušā gada peļņu.

Pērn Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā strādāja 1942 darbinieki, kas ir par 26 darbiniekiem vairāk nekā 2009.gadā ‒ pieņemti pieci ārsti, 13 māsu palīgi, 12 ārstniecības un aprūpes atbalsta personas, taču par sešiem darbiniekiem samazinājies medicīnas māsu skaits un par 15 ‒ pārējo darbinieku skaits.

Gultu skaits BKUS 2010.gadā samazinājies no 668 līdz 621, kas saistīts ar nodaļu rekonstrukciju un lielāku dienas stacionārā ārstēto bērnu skaitu, kas pērn palielinājies par 1642 ‒ līdz 3189 pacientiem. Pieaugusi vidējā gultas noslodze (no 75% līdz 82%), un samazinājusies letalitāte (no 86 līdz 59 pacientiem).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!