Foto: AFP/Scanpix
Eiropas Komisijas (EK) pārstāvji veikuši kratīšanas Krievijas energokompānijas "Gazprom" Berlīnes birojā "Gazprom Germania" , otrdien informē aģentūra "RIA Novosti".

Kompānijas preses sekretārs Burhards Velki paziņojis, ka ieradušies daži revizori. "Šorīt pie mums birojā ieradās vairāki Eiropas Komisijas pārstāvji, kuriem bija kratīšanas orderis. Viņi pārbaudīja mūsu uzņēmuma darbību," skaidrojis Velki.

Kā vēsta izdevums "Wirtschaftswoche", kratīšanas veic vismaz 12 revizori. Kompānija tiek vainota aizliegtā cenu vienošanās slēgšanā un dominējošā stāvokļa ļaunprātīgā izmantošanā.

Portāls "MarketWatch" ziņo, ka kratīšanas notikušas arī "Gazprom" meitas kompānijā Čehijā - "Vemex".

Kopumā EK veikusi gāzes kompāniju pārbaudes 10 valstīs. Uzņēmumus tur aizdomās par pretmonopolu likumu pārkāpumiem.

"Eiropas Komisija izmeklē potenciāli iespējamās darbības, kas nesaskan ar brīvas konkurences nosacījumiem gāzes piegādēs Centrāleiropas un Austrumeiropas valstīm. Izmeklēšana skar gadījumus, kad pēc vienošanās vai vienpusējā kārtā tiek apgrūtināta konkurence. To var panākt, piemēram, "pārdalot" tirgu starp lielākajiem dalībniekiem, radot šķēršļus piekļuvei pārvades tīkliem un traucējot piegādātāju diversifikāciju, kā arī paaugstinot cenas," teikts EK izplatītajā paziņojumā.

EK pārstāvji gan uzsver, ka apstāklis, ka Eiropas Komisija veic šādas pārbaudes vēl neliecina par konkrēto kompāniju vainu. Komisija pārbaudīs iegūto informāciju un pieņems lēmumu. Ja tiks pierādīti kādas kompānijas veiktie pārkāpumi - komisija likts tai maksāt sodu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!