Foto: LETA
Valdība otrdien atbastīja AS "Dobeles dzirnavnieka" pieteikumu par uzņēmumu ienākuma nodokļa (UIN) atlaides piemērošanu graudu pārstrādes uzņemuma investīciju projektam.

Ekonomikas ministrija (EM) skaidro, ka, lai veicinātu ekonomikas ātrāku atveseļošanu, piesaistot Latvijai lielās investīcijas, 2011.gada 1.janvārī stājās spēkā UIN likuma grozījumi, kas paredz atjaunot UIN atlaidi par atbalstāmo investīciju projektos veiktajiem sākotnējiem ilgtermiņa ieguldījumiem.

Likums paredz piemērot atlaidi 25%, ja kopējā sākotnējo ilgtermiņa ieguldījumu summa ir līdz 35 miljiniem latu, vai 15% - ja kopējā sākotnējo ilgtermiņa ieguldījumu summa pārsniedz 35 miljonus latu.

UIN atlaidi var prasīt un piemērot gadījumos, ja investīciju summu pārsniedz 5 miljonus nodokļu maksātājiem, kas iegulda saimnieciskās darbības veikšanai izmantotajos pamatlīdzekļos. UIN atlaidi par investīcijām var prasīt uzņēmumi, kas strādā atbalstāmajās prioritārajās nozarēs, nodrošina jauna darbības profila uzsākšanu, esošās darbības modernizāciju vai paplašināšanu un citu.

Lēmumu par atbalstāmā investīciju projekta atbalstu jāpieņem Ministru kabinetam, ņemot vērā EM vērtējumu par projekta paredzamo ietekmi uz valsts ekonomiku un konkurenci.

Tā kā "Dobeles dzirnavnieka" investīciju projekta pieteikums atbilst Ministru kabineta noteikumu atbilstības un administratīvajiem kritērijiem, kā arī noteiktajiem kvalitātes kritērijiem, EM lūdza atbalstīt "Dobeles dzirnavnieka" investīciju projekta pieteikumu UIN atlaides saņemšanai.

Valdības sēdē iesniegts dzirnavnieka investīciju projekta pieteikums un EM sagatavotais izvērtējums par investīciju projekta ietekmi uz Latvijas ekonomiku un konkurenci. Šie dokumenti gan klasificēti kā ierobežotas pieejamības informācija.

EM valsts sekretārs Juris Pūce pēc "Dobeles dzirnavnieka" pieteikuma atbalstīšanas valdībā žurnālistiem sacīja, ka "Dobeles dzirnavnieks" ir pirmais uzņēmums, kura investīciju projekts saņems UIN atlaidi kopš tās atjaunošanas. Par UIN atlaides saņemšanu interese esot liela no auditorkompānijām, bet pagaidām neviens cits uzņēmums EM nav vērsies ar pieteikumu saņemt šo UIN atvieglojumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!