Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)
Lai arī Latvijas skeletonists Martins Dukurs Pasaules kausa izcīņas trešajā posmā Vinterbergas trasē Vācijā izcīnīja kārtējo pārliecinošo uzvaru, kopumā šā posma sacensības viņš vērtē ļoti negatīvi, vēstīts Latvijas Bobsleja federācijas mājaslapā "bobslejs.lv".

Dukurs šādi izsakās gan neveiksmīgi ieviestā jaunā sacensību formāta dēļ, gan tāpēc, ka žūrija nolēma nepārcelt sacensības, lai gan arī sestdien Vinterbergas trasē bija ļoti nelabvēlīgi laika apstākļi, kas būtiski ietekmēja visu sportistu rezultātus.

"Šīs sacensības bija viens liels štrunts. Šāda rīkotāju attieksme nav nopietna. Un manu viedokli apliecina gan tas, kāda bija starpība starp sportistu starta un finiša rādītājiem, gan trases atšķirīgā kvalitāte, kad citiem trasi iztīra, citiem nē. Uzskatu, ka šī sacensība tomēr nebija godīga, un šajā situācijā pat nav nozīmes, vai es vinnēju vai nē," skarbs savā spriedumā bija Martins Dukurs.

Viņš arī norādīja, ka tieši atšķirīgā trases kvalitāte pamatīgi pasliktināja otra Latvijas skeletonista Tomasa Dukura rezultātu sacensībās: Tomasa brauciena brīdī sniegs trasē bija sasnidzis tik daudz, ka starta ieskrējiena ledus grope jau bija pilna ar sniegu, kas burtiski "izsvieda" Tomasa kamanas no ieskrējiena slieces, kā rezultātā jau šī kļūda trases augšā vairs neļāva aizvadīt labu braucienu.

Turklāt sliktā trase šādi negatīvi ietekmēja arī Anglijas, Kanādas un arī divu Vācijas skeletonistu brauciena rezultātu. Martins Dukurs arī negatīvi vērtē braucēju sadalījumu sestdienas sacensībā, kad, neskatoties uz to, ka piektdien viņš bija labākais, šodien viņam nācās startēt tikai ar desmito kārtas numuru.

Martins līdzīgi vairākiem citiem skeletonistiem un treneriem ļoti negatīvi vērtē arī Vinterbergā piemēroto sacensību shēmu, kad piektdien bija noteikti divi braucieni, pēc kuriem sestdien izšķirošajā sacensībā ar tikai vienu braucienu piedalījās desmit labākie. Līdz šim sacensības notika vienā dienā un sportistu rezultātu noteica divu braucienu kopsummā.

"Es saprotu, ka kādam ir svarīgi padarīt sacensību interesantāku skatītājiem. Lai cilvēki būtu ieinteresēti vairāk televīzijā vērot skeletonu. Protams, es priecājos, ja mūsu sporta veids gūst lielāku popularitāti. Tomēr es gribu uzsvērt, ka es esmu sportists, nevis šovmenis, un man svarīgākais ir rezultāts. Kāpēc man jāstartē divas dienas, ja es varu to darīt vienā dienā?" pārdomās dalījās Martins, kurš arī prognozē, ka, visticamāk, jaunieviestais sacensību formāts tiks atcelts un nākamie mači notiks līdz šim ierastajā kārtībā - vienā dienā uzvarētāju noskaidrojot divu braucienu kopsummā.

Martins atklāja, ka šobrīd gan sportisti, gan arī treneri gatavojot vēstuli sacensību rīkotājiem, kurā viens no priekšlikumiem ir piektdienā rīkot sacensības pēc līdzšinējā formāta, kurā tiek noskaidrots kārtējā posma uzvarētājs divu braucienu kopsummā vienā dienā, savukārt nākamajā dienā, ja rīkotājiem ir vēlme padarīt skeletonu interesantāku televīzijas skatītājiem, organizēt, piemēram, "izaicinājuma sacensību" skeletonistiem kā papildu sacensību, kas neiekļaujas Pasaules kausa maču ietvaros.

Līdz ar šīm sacensībām pirmā sezonas puse ir noslēgusies. Lielākā daļa sportistu, arī brāļi Dukuri, dosies mājās, bet jau pēc gadu mijas tiksies citā Vācijas trasē Altenbergā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!