Foto: PantherMedia/Scanpix

Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka (ERAB) pērn bijušajās Padomju Savienības bloka valstīs veikusi rekordlielas investīcijas, teikts trešdien publiskotajā bankas paziņojumā.

ERAB 2011.gadā 380 investīciju projektos 29 valstīs ieguldījusi 9,05 miljardus eiro (6,36 miljardus latu), salīdzinot ar deviņiem miljardiem eiro (6,32 miljardiem latu) 386 projektos pirms gada.

Banka norādīja, ka tās investīciju zonas "turpina apdraudēt riski, jo sevišķi saistībā ar neatlaidīgo ekonomikas saspīlējumu eirozonā", kuru satricinājusi ilgstošā parādsaistību krīze.

Taču ERAB pavēstīja, ka tās kapitāla pozīcija ir spēcīga un reitingu aģentūras nesen apstiprinājušas bankas augstākā līmeņa "AAA" kredītreitingu.

"2012.gadā mēs turpināsim sniegt augsta līmeņa atbalstu mūsu darbības valstīm, ņemot vērā aizvien neskaidrāku ekonomisko vidi," teikts bankas paziņojumā.

Londonā bāzētā ERAB tika dibināta 1991.gadā pēc Padomju Savienības sabrukuma, lai palīdzētu bijušajām komunistiskajām valstīm Centrāleiropā un Austrumeiropā, kā arī Vidusāzijā pāriet uz tirgus ekonomiku.

ERAB darbības reģionā ir 29 bijušās komunistiskās valstis, neskaitot Čehiju, kas 2008.gadā no ERAB investīciju saņēmējas kļuva par investīciju veicēju, kā arī Turcija.

Trešdien banka paziņoja, ka 2012.gadā sāks investēt arī Tuvajos Austrumos un Ziemeļāfrikā pēc akcionāru pērn paustā atbalsta paplašināt darbību šajā reģionā, kas piedzīvojusi plašus iedzīvotāju nemierus tā dēvētajā Arābu pavasarī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!