Foto: PantherMedia/Scanpix

Tā kā iepriekšējais lielākais nacionālās aviokompānijas "airBaltic" privātais akcionārs SIA "Baltijas Aviācijas sistēmas" (BAS) noteiktajā termiņā nav iemaksājis atlikušo summu lidsabiedrības pamatkapitāla palielināšanai, līdz ar to tas ir zaudējis iespēju atjaunot līdzdalību lidsabiedrībā līdz iepriekšējiem 47%.

atiksmes ministrijas (SM) valsts sekretāra vietnieks Anrijs Matīss portālam "Delfi" sacīja, ka BAS pārstāvji "airBaltic" akcionāru sapulcē pērn 22.decembrī patiesi pauduši vēlmi ieguldīt līdzekļus lidsabiedrības pamatkapitālā. Iepriekš BAS bija iemaksājis 14 miljonus lidsabiedrības pamatkapitālā, bet tam līdz noteiktajam datumam – 30.janvārim – bija jāiemaksā vēl 37,7 miljoni latu, lai BAS atjaunotu līdzdalību aviokompānijā līdz iepriekšējiem 47%.

Saskaņā ar noteikto kārtību jaunu akciju emisijas gadījumā BAS bija jāparakstās un jāveic citas normatīvos noteiktās darbības lidsabiedrības pamatkapitāla palielināšanai, taču no BAS puses šādi soļi neesot sekojuši un pārējie 37,7 miljoni latu nav iemaksāti. "Līdz to viss [iespēja atjaunot līdzdalību līdz 47%] ir nokavēts," teica SM valsts sekretārs.

Viņš gan atzīmēja, ka, tā kā BAS aviokompānijā joprojām pieder viena akcija, privātajam akcionāram būs iespēja piedalīties nākamajās lidsabiedrības akciju emisijās un pamatkapitāla palielināšanā. Tomēr šajos gadījumos BAS varēs audzēt savu līdzdalību aviokompānijā vien proporcionāli tai piederošajam akciju skaitam.

Matīss gan neminēja, kad atkal varētu palielināt kompānijas pamatkapitālu. Viņš atzīmēja, ka turpinās "airBaltic" stratēģiskā investora meklējumi.

Savukārt par tiesas lēmumu aizliegt valstij rīkoties "airBaltic" akcijām, ko BAS bija ieķīlājis Krājbankā un ko valsts par nominālvērtību 224 453 latu atpirka, SM valsts sekretārs norādīja, ka šo akciju īpatsvars ir niecīgs, salīdzinot ar pašreizējo palielināto lidsabiedrības apmaksāto pamatkapitālu, kas tagad ir ap 60 miljoniem latu, bet iepriekš bija 475 615 latu.

Jau ziņots, ka SM 2011.gada 30.novembrī iegādājās "airBaltic" privātajam akcionāram BAS piederošos 47,2% lidsabiedrības akciju. Akcijas iegādātas par to nominālvērtību – 224 453 latiem. Tādējādi valsts kļuva par 99,8% "airBaltic" akciju īpašnieci. "Latvijas Krājbankai" ieķīlātās akcijas ministrija iegādājās uz pirmpirkuma tiesību pamata. Savukārt BAS īpašumā, pēc SM sniegtās informācijas, joprojām ir viena "airBaltic" akcija.

Vienlaikus 2011.gada 3.oktobra vienošanās starp "airBaltic" akcionāriem palika spēkā – saskaņā ar to valsts turpina ieguldīt līdzekļus lidsabiedrībā atbilstoši " airBaltic" biznesa plānam un arī BAS ir iespēja atjaunot līdzdalību "airBaltic" kapitālā līdz 47%. BAS pērn 22.decembra "airBaltic" akcionāru sapulcē paziņoja, ka ir gatavs ieguldīt līdzekļus lidsabiedrības pamatkapitālā.

"airBaltic" dibināts 1995.gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!