Foto: LETA

Lauksaimniecības preces un pārtika pērn eksportēta 910,2 miljonu latu vērtībā, kas ir par 14,5% vairāk, salīdzinot ar iepriekšējā gada 794,8 miljoniem latu. Savukārt importa kopvērtība pērn sasniegusi 1,026 miljardus latu – tas ir par 21,9% vairāk, salīdzinot ar 2010.gada lauksaimniecības preču un pārtikas importa kopvērtību – 842,1 miljonu latu, portālu "Delfi" informēja Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centrā (LTVC).

Negatīvā ārējās tirdzniecības bilance pārtikas un lauksaimniecības precēm pērn pieaugusi vairāk nekā divas reizes - no 47,2 miljoniem latu 2010.gadā līdz 116,2 miljoniem latu pagājušajā gadā, norāda LTVC.

Pērnā gada eksporta struktūrā samazinājies graudaugu īpatsvars, palielinoties dzērienu un piena produktu īpatsvaram. Importa struktūrā gaļas īpatsvars nedaudz palielinājies, samazinoties graudaugu īpatsvaram.

Eksports uz Baltijas valstīm pērn palielinājies par 35%, šo valstu īpatsvaram eksportā pieaugot līdz 40%. Eksports uz NVS valstīm palielinājies par 31% - šo valstu īpatsvars eksporta kopapjomā pieaudzis līdz 29%. Savukārt imports no tā sauktajām vecajām 15 Eiropas Savienības (ES) valstīm palielinājies par 28%, īpatsvaram importa kopvērtībā pieaugot līdz 38%. Imports no Baltijas valstīm palielinājies par 16%, īpatsvaram samazinoties līdz 36% no kopvērtības, informē LTVC.

Pērn ievērojami palielinājies pilnpiena izejvielas eksports uz Lietuvu. Piena izejvielas eksporta kopvērtība pērn sasniegusi gandrīz 50 miljonus latu, portālam "Delfi" sacīja LTVC vadītāja Ingūna Gulbe, piebilstot, ka tas "piena nozares mērogā ir drausmīgs cipars, kas neveicina piena pārstrādes nozares attīstību".

Savukārt importā vērojams būtisks vistu gaļas, šokolādes, desu un gaļas produktu, cukura konditorejas, kā arī saldējuma pieaugums. Cūkgaļas un siera imports pērn palielinājies divas reizes. Tāpat ievērojami pieaudzis augļu un dārzeņu imports no Holandes.

Atvēsināta laša imports no Zviedrijas ievērojami pieaudzis otro gadu pēc kārtas. Vēl ievērojami palielinājies cukura imports no Dānijas, samazinoties no Lietuvas ievestajiem apjomiem. Ievērojami palielinājies rapša eļļas imports no Krievijas. Cūkgaļas imports no Polijas pieaudzis otro gadu pēc kārtas, nedaudz samazinoties no Vācijas ievestajiem apjomiem.

"Ārējās tirdzniecības apgrozījums palielinājies, ievērojami pieaugot gan importam, gan eksportam, bet ievērojami palielinājies negatīvais saldo tirdzniecībā ar ES-15 valstīm. Tas arī daļēji parāda netaisnīgos tiešmaksājumus ES," norāda LTVC vadītāja.

Pēc viņas sacītā, eksporta struktūrā pieaug gatavu pārtikas produktu īpatsvars. "Ja šogad turpināsies iepriekšējo gadu pasaules tirgus attīstības tendences, tad, iespējams, Latvijas pārtikas un lauksaimniecības produktu eksports pārsniegs miljardu latu," piebilst Gulbe.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!