Foto: AFP/Scanpix
Saūda Arābijas džudiste Vodžana Ali Seraja Abdulrahima Šaherkani ir piedraudējusi izstāties no XXX Vasaras olimpiskajām spēlēm, ja sacensību laikā viņai aizliegs startēt arābu galvassegā hidžabā, vēsta ārzemju aģentūras.

Šaherkana ir viena no divām sportistēm, kas iekļautas konservatīvās arābu valsts olimpiskajā izlasē, un viņai nākamnedēļ ir jāuzsāk sacensības džudo, svara kategorijā līdz 78 kg. Ja viņai liegs vilkt hidžabu, sportiste atteiksies iziet laukumā, paziņojis viņas tēvs.

Iepriekš Saūda Arābijas pārstāvji izteicās, ka arābu sportistēm būs jāievēro islāma paražas attiecībā uz apģērbu, taču pagājušonedēļ Starptautiskās Džudo federācijas prezidents Mariuss Vizers norādīja, ka Šaherkani atbilstoši „džudo principiem un garam” vajadzētu cīnīties bez galvassegas.

Olimpisko spēļu pārstāvji kopā ar Saūda Arābijas komandas pārstāvjiem veic pārrunas ar federāciju, lai rastu risinājumu šajā jūtīgajā jautājumā.

Līdz šim gadam Saūda Arābija bija viena no trim valstīm, kas netika sūtījušas sieviešu dzimuma sportistes uz Olimpiskajām spēlēm. Pārējās divas bija Katara un Bruneja, jo konservatīvie musulmaņi uzskata, ka sports ir neķītrs un neatbilst sievietes dabai. Tomēr Londonas Olimpiskajās spēlēs visās valstu izlasēs ir iekļautas sievietes sportistes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!