Foto: Reuters/Scanpix
Londonas Olimpiādes sieviešu boksa sacensībām vajadzētu iedvesmot sievietes pievērsties sportam, atklājis Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) prezidents Žaks Roge.

Tāpat Roge uzskata, ka šī sporta veida iekļaušana olimpiskajās spēlēs ir sevi attaisnojusi.

"Sieviešu boksa iekļaušana Olimpiādē saņēmusi lielu kritiku, bet domāju, ka šis sporta veids ir attaisnojis uz sevi liktās cerības un lēmums to iekļaut olimpisko spēļu programmā ir bijis pareizs," pēc pirmo trīs medaļu ieguvēju apbalvošanas izteicās 70 gadus vecais Roge.

Lēmums par sieviešu boksa sacensību iekļaušanu četrgades svarīgākajās sporta sacensībās tika pieņemts 2009.gadā pēc tam, kad Starptautiskās Amatieru boksa asociācijas (AIBA) prezidents spēja pārliecināt par šāda sporta veida nepieciešamību olimpiskajās spēlēs.

Tomēr Roge, kurš septembrī beigs savu 12 gadus ilgo SOK vadītāja karjeru, sieviešu boksa iekļaušanu Olimpiādē neuzskata par savu galveno sasniegumu. SOK prezidents, kurš pirmajā vietā ierindo cīņu pret dopingu, norāda, ka olimpiskais bokss ir bijusi daļa no viņa kampaņas, kurā viņš centies palielināt sieviešu lomu sportā.

Roge īpaši lepojas, ka dalībai Londonas Olimpiādē Saūda Arābijas, Kataras un Brunejas olimpiskās delegācijas pirmo reizi valstu vēsturē pieteikušas sieviešu kārtas sportistes.

SOK prezidents izceļ 19 gadus veco Saūda Arābijas 800 metru skrējēju Saharu Ataru, kura, neskatoties uz to, ka distanci pabeidza tālu aiz skrējiena līderēm, saņēma neviltotu publikas atbalstu.

"Saūda Arābijas sportistei veltītās ovācijas un sieviešu boksa sacensības pierāda, ka mēs cīnāmies par pareizo mērķi," uzsver Roge. "Tas ir spēcīgs vēstījums, kas atbalsojas visā pasaulē. Cerams, tagad sportam pievērsīsies vēl vairāk sieviešu."

Londonas olimpiskās spēles ilgs līdz svētdienai. Četrgades prestižākajā sporta pasākumā aptuveni 10 500 sportistu sadalīs 302 godalgu komplektus 36 sporta veidos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!