Īsi pirms Mārtiņdienas, 9. novembra pēcpusdienā, tika svinēti pavisam jaunas pavārgrāmatas "Eiropas vēsture latviešu virtuvē" atvēršanas svētki. Krāšņā pavārgrāmata ir Sandras un Valda Ošiņu (bloga "Garšīgā Latvija" autori) un "Lauku Avīzes" izdevniecības izlolota. Bagāta ar latviešu ēdājiem pazīstamām receptēm, grāmata sniedz ieskatu arī tajā, no kuras tuvo un tālo kaimiņvalstu virtuves esam aizguvuši tādus ēdienus kā frikadeļu zupu, peldošās salas un pat Mārtiņdienas cepeti.

Kā pasākuma laikā atzina izdevniecības galvenā redaktore Evija Veide, šī ir grāmata, kurā katrs, kas paņems to rokās, nevarēs neiemīlēties. Iemesls tam ir visai saprotams – grāmatā var atrast gan klasisko kotlešu, gan šašlika, gan rasola, siļķes kažokā, rupjmaizes kārtojuma un citas receptes, kas katram tradicionālās virtuves piekritējam ir sirdij tuvas. Turklāt, receptes ir pašu grāmatas autoru vairākkārt pārbaudītas – Ošiņu pāris virtuvē darbojas tandēmā, jo Sandra ir tā, kas gatavo un pieraksta receptes, bet Valdis fotografē, lai katra būtu skaisti ilustrēta. Pasākuma laikā ar apsveikuma vārdiem dalījās ne tikai Gunārs Janaitis, kurš uzņēmis autoru portretu grāmatas vajadzībām, bet arī pazīstamā pavārgrāmatu autore un rakstniece Monika Zīle.

Zīmīga bija arī grāmatas atvēršanas svētku vieta – Mencendorfa nams. Tajā saglabājusies 17. un 18. gadsimta mājokļa noskaņa un pavards namā stāv kā stāvējis jau daudzus simtus gadus. Tirgotāju Mencendorfu ģimenes vārdā nosauktajā namā 19. un 20. gadsimta mijā varēja nopirkt labāko kafiju Rīgā. Tas lieliski sasaucas ar grāmatas konceptu, jo tajā redzamie ēdieni pasniegti uz laika zoba saudzētiem traukiem, no kuriem daži ir pat simts gadus veci. Tos Ošiņu pārim palīdzējuši atrast draugi un paziņas, kā arī Rīgas Vēstures un kuģniecības muzeja pārstāvji.

Grāmatā atrodamas 82 receptes, 118 tām veltītas fotogrāfijas un 34 recepšu rašanās stāsti. Tā nopērkama lielākajās Latvijas grāmatnīcās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!