Kurš gan pēdējā laikā nav bijis Britu salās? Iemeslu turp doties nav ilgi jāmeklē – vieni turp dodas pelnīt naudu, citi, izmantojot bezvīzu režīma iestāšanos un lēto aviokompāniju ienākšanu Latvijas tirgū, izmanto iespēju apceļot šo valsti, bet vēl citiem ir savi iemesli, kurus te varētu stundām apskatīt.

Pateicoties Latvijas uzņēmēja Valērija Belokoņa aktivitātēm Anglijas futbola druvā, pēdējā gada laikā kā viens no iemesliem apciemot Angliju ir arī vēlme klātienē vērot futbola kluba "Blackpool" spēli. Tieši šāda iemesla vadīts Miglaino Albionu kopā ar citiem amata brāļiem devos aplūkot arī es.

Nav nekādas jēgas aprakstīt lidojuma ar "Ryanair" nianses, vien piebildīšu, ka nevaru piekrist tiem, kas gāž žulti pār šo lidsabiedrību. Gan lidmašīnas, gan serviss ir labs, bet, ja kādam ir pretenzijas, ka nav kur kājas likt, tad varu ņemt piemēru no manis un sēdēt virs spārna, kur starp krēsliem ir daudz vietas. Esmu dzirdējis, ka cilvēki nemīl sēdēt šajās vietās, jo gadījumos, kad jāpamet lidmašīna pa rezerves izeju, citi pasažieri var saspiest tur sēdošos, bet ticiet man, tikpat liela iespējamība iet bojā ir sēžot jebkurā citā lidmašīnas daļā. Ja būs lemts, tad arī vietai nebūs nozīmes!

Par Liverpūles Džona Lenona lidostu īsumā var pateikt vien to, ka izņemot nosaukumu un Lenona bronzas statuju otrajā stāvā, vairs nekā īpaša šajā lidostā nav.

Ceļu līdz Blekpūlei, kas ir aptuveni 100 kilometri, veicām ar taksometru, pa ceļam pļāpājot ar vietējo šoferi, kurš iztaujāja par Latvijas iedzīvotāju interesi par Valērija Belokoņa klubu, pastāstīja savas domas par Kasparu Gorkšu, kas ir pozitīvas, atklāja, ka Blekpūlē neesot pārāk daudz viesstrādnieku, kā arī uz jautājumu, ko būtu vērts redzēt šajā pilsētā, iesaka transvestītu kabarē... Pie šās tēmas mēs vēl atgriezīsimies...

Tikai tēja

Kurš gan nav dzirdējis par angļu tradīcijām dzert pēcpusdienas tēju? Liekas interesanti, kamēr tu pats izsalcis nemēģini atrast vietu, kur paēst, bet visur no 15iem līdz 17iem var tikai padzert tēju un piegrauzt kādu smalkmaizi. Pat albāņu-turku kebabnīcās mūs lūdz atgriezties tikai pēc 17iem, un kādā septītajā apmeklētajā kafejnīcā apkalpojošais personāls pastāsta, ka šobrīd visā pilsētā dzer tēju. Pamēģini nu saprast šādas tradīcijas, ja neesi ēdis kopš deviņiem rītā. Paldies Dievam, šajā pilsētā atradās kāda kiprieša kafejnīca, kuras saimnieks (pats arī strādā par oficiantu) laipni piekrita pabarot izsalkušos latviešus. Netraucēja pat tas, ka kafejnīca bija samērā netīra, krietni piepīpēta un ar aizdomīgi glūnošu tumšādainu publiku. Vēderi tika piepildīti un labsajūta atgriezās.

Viesnīcu pilsēta

Jau pirms ceļojuma uz šo pilsētu noskaidroju, ka šī ir pilsēta, kurā ir visvairāk viesnīcu pasaulē. Grūti noticēt, pirms nav pabūts šajā pilsētā. Tik tiešām – neceļas roka apstrīdēt šo faktu, jo burtiski katrā mājā ir viesnīca. Kaut neliela, ar diviem vai trim numuriem, tomēr viesnīca. Protams, ir arī tādas lielās kā "Hilton" vai "Imperial", taču vairākumā ir tieši mazās, bez tam, apzināti ieklīstot no jūras attālinātos rajonos, tik un tā viesnīcu daudzums nesamazinās. Kāpēc tik daudz naktsmītņu (pilsētas interneta mājas lapa uzrāda ciparu 400, bet to noteikti ir vairāk)? Gluži vienkārši – vasarā šo salīdzinoši nelielo pilsētu pārpludina tūristi (pēc minētās lapas aplēsēm vidēji dienā kūrorta sezonā Blekpūlē apgrozās 120 tūkstoši cilvēku), tāpēc, lai izmitinātu visus šeit ciemoties gribētājus, ir nepieciešams šāds skaits viesnīcu. Cenas par istabu sākot no 20 mārciņām diennaktī.

Izklaižu pilsēta

Tā kā Blekpūle mīl uzņemt tūristus un atpūtniekus, kas kāro atpūsties pie īru jūras un baudīt izklaides, tad pilsēta tās arī pārpārēm piedāvā, minētā interneta mājas lapa piedāvā apskatīt 35 objektus. Šeit domāti lielākie objekti kā Blekpūles tornis, kas paceļas 116 metrus virs pilsētas, "Smilšu pils ūdens parks", kurā par nepilnām 14 mārciņām varat atrasties visu dienu un izbaudīt 14 atrakciju zonas, kas sevī ietver dažādus slidkalniņus, baseinus un citas ūdens atrakcijas. Tāpat Blekpūlē ir Zoodārzs, Tiso vaska figūru muzejs, vairāki izklaižu parki, taču kā galvenā izklaide, kuru nolēmu apmeklēt vēl Rīgā esot, ir "Pleasure Beach" izklaižu parks. Šis atrakciju parks ietver sevī 145 atrakcijas, ieskaitot 10 amerikāņu kalniņus. Lai apmeklētu visas atrakcijas, ir jāšķiras no 28 sterliņu mārciņām, taču, atklāšu pēc personīgās pieredzes – izbraucot tikai četrus amerikāņu kalniņus, secināju, ka biļete jau ir sevi atpelnījusi. Patiesību sakot, grūti iedomāties kā iespējams vienā dienā izbaudīt visas 145 atrakcijas. Acīmredzot turp jādodas agri no rīta un jādarbojas pēc iepriekš izplānota scenārija, jo es pieļāvu rupju kļūdu, braucot četrus amerikāņu kalniņus pēc kārtas, pēc kā nebiju spējīgs vairs pat paskatīties uz atrakcijām. Pilsētā ir arī opera, dramatiskais un mūziklu teātris, kā arī cirks, lai apmierināti būtu visi atbraukušie.

Vakara izklaides

Iestājoties vakaram, pilsēta sāk citu dzīvi. Visi veikali tiek aizvērti, taču atvērti tiek neskaitāmi klubi, bāri un diskotēkas un Blekpūle pārvēršas par nakts izklaižu pilsētu, kura čum un mudž no cilvēkiem, kas staigā no viens vietas uz otru, ilgstoši nevienā neuzturoties. Uz Blekpūli izklaidēties brauc cilvēki arī no netālu esošajām daudz lielākajām pilsētām, kā Prestona, Liverpūle un Mančestra. Jāsaka, ka blekpūliešu klubu īpašniekiem vajadzētu atbraukt uz Latviju pieredzes apmaiņas programmā, jo 95% izklaižu iestādījumos ieeja ir bez maksas, vēl ir daļa, kuros ieeja maksā vienu mārciņu, nu un atliek vien kabarē un tamlīdzīgas elitāras iestādes, kurās jāpērk dārgas ieejas biļetes. Cenas parastajos nakts iestādījumos ir kā visā Anglijā – bezalkoholiskās dziras no 2 mārciņām, alus no trim. Par publiku – tā ir tieši tāda, kāda te vazājas pa Rīgu nedēļas nogalēs – apdzērušies, bravūrīgi, skaļi un nesakarīgi jaunieši, kas klimst pa pilsētu no vietas uz vietu un krīt uz nerviem visiem, kas nav šādā stāvoklī. Mūzika klubos gan ir kvalitatīva, lai gan pārspīlēti skaļa.

Turpinājums sekos...

Paldies par ceļojumu "Blackpool" kluba prezidentam Valērijam Belokoņam un direktoram Normundam Malnačam!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!