Valsts kontrole (VK), pārbaudot Ekonomikas ministrijas (EM) rīkoto konkursu par interneta pieslēguma nodrošināšanu, atklājusi vairākus normatīvo aktu prasību pārkāpumus.
VK konstatējusi, ka EM izveidotā izsoles komisija nav ievērojusi likuma "Par valsts un pašvaldību pasūtījumu" nosacījumus. Tāpat konstatēts, ka izsoles nolikumā nav publicēts algoritms, pēc kura jāaprēķina piedāvājumu vērtējumi punktos. Turklāt algoritms nav atbildis izsoles nolikumam.

VK arī konstatējusi, ka izsoles piedāvājumu izvērtēšana notikusi, neievērojot likuma normas, bet valsts pasūtījuma piešķiršanas dokumentēšana notikusi ar būtiskiem normatīvo aktu prasību pārkāpumiem.

Revīzijas gaitā atklāts, ka līdz izsolei interneta pieslēgumu EM nodrošināja izsoles uzvarētājs "Latnet Serviss". Par tās pakalpojumiem ministrija 14 mēnešos samaksājusi 18 000 latu. Pēc izsoles noslēgtais līgums starp EM un "Latnet Serviss" paredz, ka interneta izmantošanas izmaksas pirmajā gadā būs 9,8 tūkstoši latu, bet nākamajos gados - 8,4 tūkstoši latu gadā.

Tomēr VK uzsver, ka gadījumā, ja izsole būtu noritējusi atbilstoši visām normatīvo aktu prasībām, tās ekonomiskais efekts būtu lielāks, jo viens no pretendentiem SIA "Telia Latvija" pirmajā gadā piedāvājusi interneta pieslēgumu par 6,7 tūkstošiem latu, bet turpmākajos gados - līdz 6,4 tūkstošiem latu gadā.

Šā gada decembrī EM un "Latnet Serviss" noslēdza papildvienošanos par to, ka interneta pieslēgumu nodrošinošā aparatūra ir EM īpašums. Līgumā arī mainīta maksa par "Latnet Serviss" uzstādīto speciālo aparatūru, to samazinot no 1345 latiem līdz 460 latiem. Līdz ar to EM par pakalpojumu revīzijas sastādīšanas brīdī bija pārmaksājusi 501 latu.

VK arī konstatējusi, ka izsoles komisija savu lēmumu nav rakstiski paziņojusi pretendentiem triju dienu laikā un izsoles rezultāti pēc valsts pasūtījuma līguma noslēgšanas nav publicēti laikrakstā "Latvijas Vēstnesis".

Pēc konstatētajiem pārkāpumiem VK nolēmusi Ekonomikas ministrijai norādīt uz normatīvo aktu pārkāpumiem un nepilnībām valsts pasūtījuma piešķiršanas procesa dokumentēšanā.

VK arī uzdeva EM noteikt komisijas priekšsēdētāja EM Informācijas tehnoloģiju un sabiedrisko attiecību departamenta direktora Kaspara Paupes un pārējo komisijas locekļu atbildību par pieļautajiem normatīvo aktu pārkāpumiem.

Tāpat VK nolēma ieteikt EM nepagarināt līgumu ar "Latnet Serviss" un rīkot atkārtotu izsoli 2002.gadā par interneta pieslēguma nodrošināšanu ministrijai.

EM Valsts kontrole par paveikto jāinformē līdz 2002.gada 1.martam. VK nolēmusi arī informēt Finansu ministrijas Valsts un pašvaldību pasūtījuma uzraudzības departamentu par revīzijā konstatētajiem pārkāpumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!