Maksimālā emociju gamma, dinamika un jauda – tā var raksturot "Cageriders" motokaskadieru šovu "nāves bumbā", ko 19.–21. aprīlī varēs vērot izstādes "Auto 2024" apmeklētāji un kas būs iespēja redzēt vienu no pasaules ekstrēmākajiem motokaskadieru šoviem.

"Cageriders" komanda – divi somu motobraucēji Jarno Karanto (Jarno Karanto) un Sasja Lājoki (Sasja Laajoki) lielā ātrumā virpuļos pa Death Drive Ball jeb "nāves bumbu", kas atradīsies Izstāžu centrā Ķīpsalā līdzās "Auto Exotica" ekspozīcijai. Metāla bumba sver trīs tonnas, un to var izjaukt 24 mazākās daļās. Sfēras diametrs ir seši metri, ko kopā satur 300 skrūves. "Nāves bumbu" uz Ķīpsalu atgādās ar kravas auto, un tās salikšanai būs nepieciešamas vairāk nekā astoņas stundas.

Drošība uz pašu kaskadieru pleciem, liels ātrums un augstums – šovs piespiedīs aizturēt elpu ikvienam izstādes apmeklētājam! Abi motobraucēji vienlaikus veiks dažādus bīstamus un visnotaļ elpu aizraujošus trikus – viens brauks horizontāli ap "ekvatoru", otrs caur "ziemeļpolu" uz augšu un uz leju, kustību līnijām krustojoties divas reizes sekundē.

"Trenējamies ļoti rūpīgi. Mums tas rada adrenalīnu! Ikreiz pirms šova ir neliels satraukums, un tas ir forši! Līdz šim uzstājoties nekas slikts nav noticis, esam tikuši cauri tikai ar sasitumiem!" komentē viens no kaskadieriem Sasja Lājoki.

Virpuļošanai pa "nāves bumbu" somu motobraucēji izmanto "Gas Gas Pampera" motociklus, kuriem ir 250cc divtaktu motori. Tehniskā ziņā šie ir standarta motocikli, bet balstiekārta gan ir īpaši stīva, lai saglabātu vadāmību pat lielos ātrumos. Savukārt, lai maksimāli samazinātu motociklu dzinēju noslāpšanaas risku, degvielai tiek pievienota eļļa. Paātrinājums ir līdzīgs tam, ko piedzīvo iznīcinātāju piloti, un pat neliela kļūda kritiskā vietā var izraisīt letālu avāriju.

"Cageriders" komanda – Sasja Lājoki (35) un Jarno Karanto (39) – ir Somijā vienīgie "nāves bumbas" braucēji. Jau no agras bērnības Sasjam patika braukt ar motociklu. Kopā Lājoki un Karanto uzstājas jau vairāk nekā piecus gadus. Šiem vīriem kaskadiera darbs ir hobijs. Smejot viņi saka, ka tas ir vasaras darbs, kura laikā apceļojuši visu Somiju un ne tikai, viņi ir uzstājušies arī cirkā. Starp citu, "Cageriders" ir piedalījušies arī "MTV3" šovā "Talent Suomi".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!