Foto: DELFI
Pēdējo trīs mēnešu laikā par 30% samazinājies zagto auto spoguļu skaits salīdzinājumā ar gada pirmajiem mēnešiem, kad zādzību skaits sasniedza rekordlielus apmērus, liecina apdrošināšanas sabiedrības "If" dati par zagtajām auto detaļām. Tomēr parādījusies tendence, ka šie zagļi aktīvāk siro jauno projektu pazemes stāvvietās.

Jūnijā "If" saņemti vien 20 atlīdzību pieteikumi par zagtiem auto spoguļiem, kas ir viens no zemākajiem rādītājiem pēdējā pusotra gada laikā. Salīdzinājumam: šāgada janvārī tika saņemti 73 atlīdzību pieteikumi, bet februārī – 52.

"Salīdzinoši nelielais zādzību skaits, mūsuprāt, skaidrojams ar diviem faktoriem – gan ar mūsu uzsākto auto spoguļu marķēšanu biežāk zagtajām auto spoguļu markām, gan ar vasaru, kad tradicionāli samazinās auto detaļu zādzību skaits," norāda "If" KASKO produkta vadītāja Kaspars Duburs.

Neraugoties uz kopējo auto spoguļu zādzību skaita kritumu, savas līderpozīcijas nezaudē BMW auto spoguļi – no jūnijā nozagtajiem 20 auto spoguļiem deviņi ir BMW markas spoguļi (visvairāk "X5" modeļi, kā arī 7. un 3. sērijas modeļu auto spoguļi).

"Kā zināms, zagļi vienmēr mēdz meklēt vieglākās pretestības ceļus un meklē arvien jaunas vietas, kur iespējami ātri un netraucēti varētu apzagt auto. Gada sākumā secinājām, ka lielākā daļa šāda veida zādzību notiek Rīgas centrā – no auto, ka bija novietoti pie lielajiem tirdzniecības centriem vai arī maksas stāvvietās ielu malās un arī pazemes autostāvvietās Rīgas centrā. Savukārt pašlaik palielinās tādu zādzību skaits, kas veiktas jauno daudzdzīvokļu māju projektu autostāvvietās. Tajās gan tiek uzstādītas novērošanas kameras, taču tās ne vienmēr ļauj identificēt zagļus," atklāj Duburs.

Vidējais klientiem kompensētais atlīdzības apmērs par nozagtiem auto spoguļiem ir 670 eiro. Tas, piemēram, ir no 126 eiro par spogulīšu zādzību automašīnai "SAAB 9-3" līdz 1 563 eiro automašīnai "Mercedes-Benz". Savukārt "Porsche Cayenne" spogulīšu nomaiņa izmaksā 900 līdz 1000 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!