Kas sniegā autovadītājam palīdz vairāk – pilnpiedziņas sistēma vai labas ziemas riepas? Par riteņu piedziņas veida un klimatam atbilstošu riepu priekšrocībām praktiskā eksperimentā pārliecinājās britu medijs "AutoExpress".

Lai gūtu atbildi uz šo jautājumu, "AutoExpress" izmantoja divus "Ford Kuga" apvidus automobiļus, no kuriem viens bija tikai ar priekšējo piedziņu, bet otrs – versijā ar visu riteņu piedziņu. Dažādās kombinācijās tika izmēģinātas arī vasaras un ziemas riepas, braucot sniegotā kalnā slēpošanai paredzētā angārā.

Kā pārliecinājās britu medijs, "Ford Kuga" ar priekšējo riteņu piedziņu un vasaras riepām pa sniegotajā kalnā spēja uzbraukt tikai septiņu metru distanci. "Pilnīgi bezjēdzīgi!" uzsver raidījuma vadītājs Mets Vatsons. Ar tām pašām vasaras riepām, bet versijā ar pilnpiedziņu šajā pašā disciplīnā "Ford Kuga" spēja nobraukt 30 metru, bet tad sāka slīdēt pa nogāzi atpakaļ, apstājoties pie deviņu metru atzīmes. Secinājums – ja riepām saķeres nav, nelīdzēs arī pilnpiedziņas sistēma.

Aukstā laikā (gaisa temperatūra zem +7 grādu pēc Celsija) vasaras riepu gumija kļūst cietāka un nespēj nodrošināt pietiekamu saķeri. Savukārt ziemas riepām ir mīkstākas gumijas sastāvs plus protektors, kas speciāli radīts, lai aizpildītu gropes ar sniegu. Kā zināms, vislabākā saķere sniegam ir ar pašu sniegu.

Aprīkojot "Ford Kuga" apvidnieku ar "premium" segmenta ziemas riepām "Goodyear UltraGrip 8 Performance", priekšpiedziņas spēkrats sniegotajā kalnā rausās augšā kā tramvajs pa sliedēm. Tomēr nogāzes stāvākajā vietā, pārdesmit metrus pirms virsotnes, automobilis atteica – mērinstrumentu panelī mirgoja braukšanas elektroniskās stabilizācijas sistēmas indikators, ka riteņiem vairs nav saķeres un automobilis sāk buksēt.

Noslēgumā "AutoExpress" šīs pašas "Goodyear" riepas uzstādīja "Ford Kuga" apvidniekam ar pilnpiedziņas sistēmu un devās augšā kalnā. Spēkratam bija lieliska saķere un tas bez problēmām uzrausās sniegotā kalna virsotnē, nobraucot visu 136 metru distanci.

"Ford Kuga" brauciens sniegotā kalnā:

  • Priekšpiedziņa + vasaras riepas = 7 metri
  • Priekšpiedziņa + ziemas riepas = 110 metri
  • Pilnpiedziņa + vasaras riepas = 30 metri (noslīdēja atpakaļ uz 9 m)
  • Pilnpiedziņa + ziemas riepas = visi 136 metri

Kā eksperimentu rezumēja "AutoExpress" žurnālisti – bez atbilstošām riepām pat pilnpiedziņas automobilis sniegā būs tikpat bezjēdzīgs (vai jēdzīgs) kā vienas riteņu ass piedziņas spēkrats.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!