Šobrīd viena no sarunu tēmām Nr. 1 ir melnais ledus, "visi pa grāvjiem", avārijas, negadījumi un bojāgājušie. Protams, varētu "dzīt kokā" visus ceļu uzturētājus un panākt, ka viņi ir nokaisījuši visus būtiskākos ceļus mirkli pirms iestājies melnais ledus. Tomēr visus valsts ceļus šādi neizdotos nokaisīt pat teorētiski, tādēļ nāksies pašiem vien domāt – kā mēs braucam?

Pēc raidījuma "Zebra" vadītāja Paula Timrota domām, ideāli būtu, ja visi autovadītāji dotos uz drošas braukšanas mācībām. Tomēr tādā gadījumā rindā ne vienam vien būtu jāgaida vismaz 10 gadu. Bet ko darīt tieši tagad, piemēram, rīt no rīta vai šodien vakarā, braucot mājās?

Viens no Timrota ieteikumiem autovadītājiem ir vienkārši braukt lēnāk un ievērot lielāku distanci līdz priekšā braucošajam. Šāda rīcība samazinās negadījumu risku, pat ja autovadītājs nav piedalījies kādos drošas braukšanas treniņos.

Otrs "Zebra" vadītāja ieteikums ir autovadītājiem saprast, kas vispār notiek uz ceļa. Tikko auto stūre kļūst mazliet "vieglāka" vai arī automobilis ne no šā, ne no tā pārvietojas sāniski pa ceļu, tas nozīmē, ka ļoti slīd. Pat ja nedaudz uzspiež akseleratora pedāli un auto riteņi izbuksē, arī skaidrs – uz ceļa ir ledus! Tādējādi arī bez kādiem drošas braukšanas treniņiem autovadītājs laikus apzinās, ka ir paaugstināta riska situācijā.

Pēdējais un svarīgākais Timrota ieteikums ir mainīt kustības paradumus pie stūres, ja ceļš ir slidens. Tādā gadījumā ar stūri jārīkojas ļoti laideni un arī ar pedāļiem jārīkojas uzmanīgi kā sapierim. Uz slidena ceļa straujas kustības ar spēkrata vadības elementiem situāciju padarīs tikai sliktāku.

Ņemot vērā iepriekšminēto, "Zebra" aicina būt iecietīgākiem pret tiem, kuri brauc lēnāk, iespējams, tieši drošības dēļ.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!