Pašlaik notiekošajā Ženēvas autoizstādē "Goodyear" demonstrē jaunāko koncepta riepu, kura spēj ģenerēt elektrību. Nosaukta vienkārši pēc tās izstrādes koda – "BH03" – riepa spēj deformāciju radīto enerģiju pārveidot elektriskajā enerģijā.

Tā kā interese par elektriskajiem automobiļiem globālajā tirgū pieaug, ir sagaidāms, ka šāda veida inovācijas spēlēs savu lomu pašreizējās diskusijās par mobilitātes nākotni. Riepa ir pilnībā konceptuāla izstrāde, un tā ir daļa no uzņēmuma inovāciju radīšanas procesa. Šo riepu nav plānots izlaist tirgū.

Koncepta riepa rada elektrisko enerģiju, kas tiek pievadīta automobiļa hibrīdās spēka piedziņas sistēmai un arī citām borta iekārtām. Riepa ģenerē elektrību, izmantojot divu veidu materiālu mijiedarbību. Termoelektriskie materiāli pārveido siltumu elektriskajā enerģijā (riepas iekšpusē to ģenerē ultramelna tekstūra, absorbējot gaismu un siltumu statiskā stāvoklī, vai ritot – dinamiskā stāvoklī). Savukārt pjezoelektriskie materiāli struktūras deformācijas iespaidā pārveido spiedienu par elektrisko enerģiju.

Šie jaunie materiāli izveido 3D tīklu, kas veido riepas iekšējo struktūru. Šī struktūra potenciāli var balstīt automobiļa svaru riepas pārduršanas gadījumā un tādējādi tā ir alternatīva "RunFlat" tehnoloģijai. Papildus tā ir aprīkota ar lielu aploces kanālu, lai uzlabotu noturību pret akvaplanēšanu, un unikālu protektoru trokšņa absorbēšanai.

Riepa ir tīri konceptuāla izstrāde, un "Goodyear" to neražos. Koncepta riepas tiek izstrādātas kā daļa no uzņēmuma jaunrades procesa, un tās tiek radītas, lai rosinātu diskusijas, apspriestu iespējamos risinājumus un dotu inženieriem iespēju domāt netradicionālāk un radīt atjautīgus stratēģiskus risinājumus viedai nākotnei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!