Foto: Reuters/Scanpix

Cilvēkiem uzticēt transportlīdzekļu vadīšanu ir pārāk bīstami –, tiklīdz autonomās braukšanas sistēmas būs plaši izplatītas, civilizētās pasaules valstīs cilvēkiem aizliegts pašiem vadīt transportu, uzskata amerikāņu elektromobiļu ražotāja "Tesla Motors" dibinātājs Īlons Masks.

Ar šādu paziņojumu, kas sociālajos tīmekļos sacēlis viedokļu vērtu, Masks klajā nāca grafisko tehnoloģiju uzņēmuma "Nvidia" konferencē, kur tika apspriestas nepieciešamās komponentes automobiļu elektronikai un drošības sistēmām.

"Autonomā braukšana ir daudz vienkāršāka, nekā cilvēki domā," skaidro Masks, norādot, ka vislielākie sarežģījumi bezpilota sistēmām ir, braucot ātrumā no 25 līdz 80 km/h. "Šajā braukšanas ātruma ierobežojuma diapazonā ir visvairāk iespējamo pēkšņo šķēršļu," kā piemērus minot sastrēgumus, ceļa remontus, gājējus u.tml.

"Tiklīdz nonākat ceļa posmā, kur atļauts braukt ar vairāk nekā 80 km/h, situācija ir vienkāršāka, jo iespējamo draudu riski ir zemāki," norādīja "Tesla Motors" dibinātājs.

Masks uzskata, ka autonomi vadāmie transportlīdzekļi kļūs par pašsaprotamu nākotnes infrastruktūras daļu. "Tas ir kā ēkas lifts," viņš min salīdzinājumu, "kādreiz bija lifta operatori, bet tad cilvēki radīja elementāru elektrisko mikroshēmu... Nākotnē ar automobiļiem būs tieši tāpat," prognozē "Tesla Motors" īpašnieks.

Jāatzīmē, ka šobrīd jau vairums lielāko autoražotāju strādā pie autonomajām automobiļu vadības sistēmām, kas tuvākajā nākotnē tiksi ieviestas sērijveida ražošanā. Piemēram, "Audi" tādu sola nākamās paaudzes flagmanim "A8", kas tiks prezentēts 2017. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!