Foto: Reuters/Scanpix

Koncerna "Volkswagen" (VW) bijušais ģenerāldirektors Martins Vinterkorns, kurš trešdien, 23. septembrī, paziņoja par atkāpšanos no amata "dīzeļdzinēju skandāla" dēļ, varētu saņemt naudas kompensāciju, tā saucamo "zelta izpletni". Šī kompensācija varētu sasniegt 33,2 miljonus eiro – Vinterkorna divu gadu algu apmērā, vēsta aģentūra "Bloomberg".

Tomēr VW koncerns var arī atteikt šīs kompensācijas izmaksu, ja uzņēmuma padome atzīstu, ka atvaļinātā priekšsēdētāja rīcība radījusi zaudējumus kompānijai. Vinterkorns, kā norādīts autoražotāja oficiālajā preses paziņojumā, nav zinājis par iespējamajiem pārkāpumiem, kas noveda līdz "dīzeļdzinēju skandālam". Tāpat paziņojumā minēts, ka padome "ar lielu cieņu" attiecas pret Vinterkorna lēmumu labprātīgi un priekšlaicīgi pārtraukt darba līgumu.

Neskaitot vērienīgo naudas kompensāciju, "zelta izpletnī" ietilpst arī dienesta automobilis. Ja Vinterkorns atteiksies no naudas kompensācijas, viņš tik un tā saņems savus pensijas uzkrājumus, kuru apmērs līdz pērna gada beigām sasniedza 28,6 miljonus eiro.

Vinterkornam bija darba līgums ar VW koncernu līdz 2018. gadam.

Jau vēstījām, ka 18. septembrī ASV Vides aizsardzības aģentūra (EPA) apsūdzēja VW koncernu divlitru dīzeļdzinēju kaitīgo izmešu datu falsifikācijā. Ja VW vaina tiks pierādīta, vācu koncernam draud sods līdz pat 18 miljardu dolāru (16 miljardu eiro) apmērā – 37,5 tūkstoši dolāru (33,5 tūkstoši eiro) par katru ASV tirgū pārdoto automobili ar šo motoru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!