Kā aukstums ietekmē ceļu policijas alkometrus? Katram zināms, ka aukstums ietekmē jebkuru elektronisko ierīci, tostarp arī mobilo tālruni. Lai noskaidrotu, vai policijas alkometrs salā rāda precīzu promiļu mērījumu cilvēka izelpā, LTV raidījums "Zebra" veica attiecīgu laboratorisko eksperimentu.

Eksperimentam tika izvēlēts alkometrs, kādu izmanto ceļu policija Latvijā, un vēl viens alkometrs, ko izmanto Igaunijas ceļu policija, kā arī atsevišķas Latvijas pašvaldību policijas un institūcijas.

Verificētā laboratorijā tika sagatavoti divi aparāti, no kuriem viens imitē izelpu ar 0,5 promiļu alkohola koncentrāciju un otrs – ar 0,25 promiļu. Veicot mērījumus ar abiem minētajiem alkometriem istabas temperatūrā, mērījums bija ražotāja noteiktās kļūdas robežās.

Pēc tam alkometri tika ievietoti laboratorijas kamerā, kurā iestādīti precīzi mīnus pieci grādi pēc Celsija. Tad alkometri tika izņemti no kameras un, tāpat kā iepriekš, istabas temperatūrā veikti atkārtoti mērījumi.

Rezultāts bija pārsteidzošs – Latvijas ceļu policijas izmantotais alkometrs darbojās ar krietni lielāku kļūdu nekā ražotāja noteiktā. Tas uzrādīja ievērojami zemāku – vismaz par 0,1 promili – alkohola koncentrāciju nekā patiesībā. Savukārt Igaunijas policijā izmantotais alkometrs precīzu (ražotāja noteiktās kļūdas robežās) mēriju veica kā siltumā, tā arī aukstumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!