Foto: Publicitātes foto
Šonedēļ Kenedija kosmosa centrā sākās Marsa vasaras festivāls, kā ietvaros tika prezentēts jaunais "Mars Rover" visurgājēja prototips.

Pa Marsa virsmu braucamais visurgājējs būtiski atšķiras no "Lunar Rover", kas tika izmantots ekspedīcijā uz Mēness. "Mars Rover" prototipu izstrādājusi kompānija "Parker Brothers Concepts" sadarbībā ar Nacionālās Aeronautikas un kosmosa pārvaldes (NASA) inženieriem.

"Mars Rover" prototips sver 2,7 tonnas, ir 3,3 metrus augsts un spēj pārvadāt četrus pasažierus. Transportlīdzeklis ir modelēts ekstrēmajiem braukšanas apstākļiem uz Marsa, tādēļ tam ir stingra balstiekārta un riteņi ar 50 collu ārējo diametru, kas ir īpaši piemērots braukšanai pa Marsa smilšaino virsmu.

Šis kosmiskais spēkrats ir aprīkots ar saules bateriju paneļiem, kas ļauj šo transportlīdzekli, pēc NASA inženieru ieceres, uz Marsa izmantot arī kā stacionāru laboratoriju.

Tepat uz Zemes elektriskais "Mars Rover" ir spējīgs braukt ar ātrumu līdz 112 km/h, tomēr uz sarkanās planētas tas pārvietotos ar 16 līdz 24 km/h.

Kenedija kosmosa centrā "Mars Rover" būs apskatāms līdz mēneša beigām, bet pēc tam tas tiks izrādīts arī citās ASV pilsētās, tostarp Ņujorkā un Vašingtonā.

Jau ziņots, ka ASV prezidents Donalds Tramps parakstījis likumu, kas par vienu no NASA mērķiem nosaka cilvēka nosūtīšanu uz Marsu līdz 2033. gadam, kā arī turpināt darbu pie raķetes "Space Launch System" un kosmosa kapsulas "Orion", lai dotos misijā uz Mēnesi, Marsu un tālāk.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!