Ziemeļkorejas kodolcentrā Jonbjonā palaistas tūkstošiem urāna bagātināšanas centrifūgu, otrdien paziņojusi ziemeļkorejiešu televīzija.

Paziņojumā norādīts, ka pašlaik paātrinātos tempos notiek jauna, eksperimentālā reaktora būvniecība un ekspluatācijai nodotas tūkstošiem urāna bagātināšanas centrifūgu.

Tai pašā laikā tiek uzsvērts, ka Ziemeļkorejas kodolprogrammai esot miermīlīgs raksturs un tā esot vērsta uz valsts elektroenerģijas pieprasījuma apmierināšanu.

Dažas dienas pirms Phenjanas oficiālā paziņojuma medijos nonāca informācija, ka kādam amerikāņu kodolzinātniekam pagājušajā nedēļā Ziemeļkorejā parādīts milzīgs jauns kodolobjekts ar "daudziem simtiem" urāna bagātināšanas centrifūgu.

Kā atzinis doktors Zigfrīds Hekers no Stenfordas universitātes, viņš bijis šokēts, cik moderna ir šī ražotne, bet nav paspējis novērtēt, vai tā paredzēta, lai iegūtu vāji bagātinātu urānu atomelektrostacijām, vai arī augsti bagātinātu urānu bruņojuma ražošanai.

Ziemeļkoreja jau divreiz īstenoja kodolizmēģinājumus 2006. gada oktobrī un 2009. gada maijā, liekot starptautiskai sabiedrībai apšaubīt tās darbību miermīlīgo raksturu.

Pēc pērn maijā īstenota kodolizmēģinājuma ANO Drošības padome pastiprināja sankcijas pret Phenjanu, uz ko valsts solīja atbildēt ar jauniem kodolizmēģinājumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!