Foto: Daimler/Hoch Zwei
F-1 čempionāta līderis Niko Rosbergs piedzīvoja izstāšanos šodien notikušajā Lielbritānijas "Grand Prix" izcīņā, kas par aptuveni stundu aizkavējās Kimi Raikonena avārijas dēļ, bet uzvaru guva un intrigu kopvērtējumā atjaunoja Luiss Hamiltons, raksta portāls "www.autoeuro.lv".

Sacensības tika apturētas jau pirmajā aplī. Startā Rosbergs noturēja pirmo pozīciju, kamēr Sebastjans Fetels no otrās vietas atkrita uz piekto, palaižot priekšā gan "McLaren" braucējus Džensonu Batonu un Kevinu Magnusenu, gan Luisu Hamiltonu, kurš pēc kvalifikācijā pieļautās kļūdas Silverstounas posmu uzsāka vien no sestās pozīcijas.

Savukārt Kimi Raikonens nenoturējās trasē vienā no līkumiem un jau ar nekontrolējamu auto ietriecās metāla barjerā, pēc tam izslīdot atpakaļ trasē. Trieciens bija ļoti spēcīgs un pēc izkāpšanas no mašīnas Raikonens kliboja. Tikai vēlāk atklājās, ka soms neko nav lauzis, vien guvis sasitumus. Felipe Masa tik tikko spēja izvairīties no smagas sadursmes, ar nolūku saslīdot un "Ferrari" formulu aizķerot ar aizmuugrējo riteni. Masa tika līdz boksiem, taču izstājās.

Piloti varēja izkāpt no savām mašīnām un sacensības atsākās tikai pēc nepilnu stundu gariem trases barjeras remontdarbiem. Drošības mašīnai dodoties malā, Rosbergs ļoti pārliecinoši saglabāja vadību, bet Hamiltons nākamajā aplī pirmajā līkumā apdzina Magnusenu, drīz pēc tam noķerot un pieveicot arī Batonu. Komandas biedram pietuvoties neizdevās un pēc pirmajiem pitstopiem Rosbergs saglabāja vadību. Tā tas bija tikai līdz 29. aplim, kad vācietis izstājās ar beigtu ātrumkārbu un vadību Lielbritānijas "Grand Prix" izcīņā pārņēma Hamiltons.

Kamēr Rosbergs piedzīvoja pirmo izstāšanos sezonā, Hamiltonam tobrīd konkurentu uz uzvaru vairs nebija. Tobrīd otrajā vietā jau bija nokļuvis "Williams" pilots Valterī Botass, kas pēc neveiksmīgās kvalifikācijas sacīkstē spēja veikt daudzus apdzīšanas manevrus. Pēc pirmā pitstopa viņš gan bija atkritis aiz Fetela, taču ātri spēja viņu apdzīt. Fetels pirmo pitstopu bija veicis jau 10. aplī un arī otro riepu nomaiņu veica daudz ātrāk par pārējiem līderiem. Uz trešo vietu tobrīd pakāpās otrs "Red Bull" pilots Daniels Rikjardo. Vēlāk kļuva skaidrs, ka tikai Hamiltons un Fetels izvēlējušies veikt divus pitstopus, pārējie vadošie piloti iztika ar vienu.

Šādā secībā viņi arī finišēja - Hamiltonam uzvara savu skatītāju priekšā, Botasam otrā vieta, otrais pjedestāls pēc kārtas un karjeras labākais sasniegums F-1 čempionātā, bet Rikjardo trešā pozīcija. Batons neatpalika tālu no pirmā trijnieka, tomēr izcīnīja ceturto vietu, kamēr Fetels neilgi pirms finiša apdzina Alonso un ieguva piekto vietu. Jāpiemin, ka Alonso par neprecīzu nostāšanos uz starta sacīkstē saņēma 5 sekunžu apstāšanās sodu, tomēr spēja finišēt sestais.

F-1 pasaules čempionāta kopvērtējumā Hamiltons tagad samazinājis atstatumu līdz Rosbergam no 29 līdz nieka 4 punktiem. Nākamais posms norisināsies viņu pārstāvētās "Mercedes" komandas mājvietā Vācijā, 20. jūlijā.

Lielbritānijas GP rezultāti:

1. Lewis Hamilton (Mercedes), 52 apļi
2. Valtteri Bottas (Williams), +30.1
3. Daniel Ricciardo (Red Bull), +46.4
4. Jenson Button (McLaren), +47.3
5. Sebastian Vettel (Red Bull), +53.8
6. Fernando Alonso (Ferrari), +59.9
7. Kevin Magnussen (McLaren), +1:02.5
8. Nico Hulkenberg (Force India), +1:28.6
9. Daniil Kvyat (Toro Rosso), +1:29.3
10. Jean-Eric Vergne (Toro Rosso), +1 aplis
11. Sergio Perez (Force India), +1 aplis
12. Romain Grosjean (Lotus), +1 aplis
13. Adrian Sutil (Sauber), +1 aplis
14. Jules Bianchi (Marussia), +1 aplis
15. Kamui Kobayashi (Caterham), +2 apļi
16. Max Chilton (Marussia), +2 apļi
17. Pastor Maldonado (Lotus), +3 apļi
Izstājās:
Nico Rosberg (Mercedes)
Marcus Ericsson (Caterham)
Esteban Gutierrez (Sauber)
Felipe Massa (Williams)
Kimi Raikkonen (Ferrari)

F1 kopvērtējums pēc 9. posma:

1. Nico Rosberg, 165
2. Lewis Hamilton, 161
3. Daniel Ricciardo, 98
4. Fernando Alonso, 87
5. Valtteri Bottas, 73
6. Sebastian Vettel, 70
7. Nico Hulkenberg, 63
8. Jenson Button, 55
9. Kevin Magnussen, 35
10. Felipe Massa, 30
11. Sergio Perez, 28
12. Kimi Raikkonen, 19
13. Jean-Eric Vergne, 9
14. Romain Grosjean, 8
15. Daniil Kvyat, 6
16. Jules Bianchi, 2
17. Adrian Sutil, 0
18. Marcus Ericsson, 0
19. Pastor Maldonado, 0
20. Esteban Gutierrez, 0
21. Max Chilton, 0
22. Kamui Kobayashi, 0

1. Mercedes, 326
2. Red Bull/Renault, 168
3. Ferrari, 106
4. Williams/Mercedes, 103
5. Force India/Mercedes, 91
6. McLaren/Mercedes, 90
7. Toro Rosso/Renault, 15
8. Lotus/Renault, 8
9. Marussia/Ferrari, 2
10. Sauber/Ferrari, 0
11. Caterham/Renault, 0

Juris Dargēvičs

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!