Foto: ReinisNitiss.com

Sestdien Hejesā, Zviedrijā, sākās "Monster Energy" FIA pasaules rallijkrosa čempionāta (Pasaules RX) sestais posms, kurā jēkabpilietis Reinis Nitišs kopvērtējumā ierindojas trešajā vietā, savukārt Jānis Baumanis S1600 klasē atrodas otrajā vietā, portālu "Delfi" informēja sportistu komandas.

Nitišs startē prestižākajā, pilnpiedziņas "Supercar" klasē. Pirmajā kvalifikācijas kārtā viņš uzrādīja septīto ātrāko laiku, bet otrajā kvalifikācijas kārtā – otro. Pasaules RX posms noslēgsies rīt, kad norisināsies vēl divas kvalifikācijas kārtas un finālbraucieni.

Pirmās kvalifikācijas kārtas braucienā Nitišam padevās ļoti labs starts, pēc kura jēkabpilietis atradās otrajā pozīcijā, aiz iepriekšējā posma uzvarētāja, francūža Davī Žannē. Nitišs cieši sekoja līderim, kurš brauciena otrajā daļā pamanījās pārsist savas automašīnas riteni un nespēja uzrādīt ātrus apļa laikus. Lai gan Nitišs zaudēja laiku aiz lēnākā Žannē, viņam izdevās konkurentu apsteigt un izcīnīt uzvaru braucienā. Pirmās kvalifikācijas kārtas kopvērtējumā Nitišam septītais ātrākais laiks.

Otrajā kvalifikācijas kārtas braucienā Nitišs startēja sānu pie sāna ar saviem Olsbergs MSE komandas biedriem Andrēasu Bakerudu un Timuru Timerzjanovu. Jēkabpilietis Joker apli šoreiz veica jau pašā brauciena sākumā, kas gan atvirzīja Nitišu uz ceturto pozīciju, tomēr deva iespēju netraucēti veikt turpmāko brauciena daļu. Nitišs uzrādīja ātrus apļu laikus, kas ļāva apsteigt divus konkurentus, kad tie devās savā Joker aplī, tomēr līdz pirmajai vietai šoreiz aizsniegties neizdevās – braucienā otrais, tūlīt aiz komandas biedra Bakeruda. Otrās kvalifikācijas kārtas kopvērtējumā Nitišam otrais ātrākais laiks.

"Jau rīta treniņbraucienos viss izdevās pēc plāna, un diena ieguva ļoti pozitīvu ritējumu. Lieliski, ka šo sajūtu izdevās pārnest arī uz sacensību braucieniem, kurus veicu tuvu ideālam. Turklāt, otrajā braucienā uzrādīju ātrāko apļa laiku, kas vēlreiz apliecina "Olsbergs MSE" komandas sagatavotās "Ford Fiesta ST" automašīnas ātrumu," atzīmē Nitišs. "Tagad jānotur šis ritējums, lai rīt, izšķirošajā dienā, spētu parādīt tik pat konkurētspējīgu sniegumu, un cīnītos par pašām augstākajām pozīcijām finišā!"

Pirmo divu kvalifikācijas kārtu laikā Nitišs ieguvis 82 punktus un šobrīd ierindojas trešajā vietā. Līderpozīcijā ar 90 punktiem izvirzījies zviedrs Timijs Hansens, savukārt otrajā vietā šobrīd Nitiša komandas biedrs Bakeruds, kuram 88 punkti. Pasaules RX līderis Peters Sūlbergs pirmajā sacensību dienā izcīnīja 78 punktus un šobrīd ierindojas ceturtajā vietā.

Savukārt Jānis Baumanis stājās uz iepriekšējās dienas izlozē iegūtās otrās starta vietas, kas, paša vārdiem sakot, būtiskas priekšrocības šajā trasē nedod. Pēc neveiksmīga starta un džokera apļa Jānis tomēr spēja atkarot pozīcijas un finiša līniju šķērsoja kā otrais nepilnas pussekundes atstatumā aiz igauņa Janno Ligura. Pirmā kvalifikācijas brauciena kopvērtējumā tas Jānim deva ceturto vietu.

"Dienas sākums patiešām bija karsts. Pēc tam vēl izskrēju pa trasi, biju labi iesilis un noskaņojies. Jau iesildīšanās braucienos jutu, ka šodien ir braucamā diena, un to parādīja arī otrais labākais apļa laiks aiz krieva Ņikitas Misjuļas. Turpat pavisam netālu atradās dānis Ulriks Linnemans un tas jau bija prognozējams. Par pirmo braucienu runājot, man īsti neizdevās starts un arī džokera aplis. Iesēdos astē igaunim Janno Liguram, stūmu viņu uz priekšu, tāpēc arī ir ceturtais rezultāts pēc pirmā brauciena," kvalifikācijas iznākumu skaidro sportists.

Pirmssacensību sagatavošanās procesā Jānis norādīja, ka Holjē galvenais ir labs starts un šī atziņa apstiprinājumu guva otrajā kvalifikācijas braucienā. Proti, iebraukt pirmajā pagriezienā neizdevās optimāli un pat ar otrajā aplī uzrādīto absolūti labāko laiku S1600 klasē, viņš finišēja ceturtajā vietā. Jāņa rezultātu neuzlaboja arī krievu sāncenša Misjuļas izlaistais džokera aplis, par ko viņš zaudēja tika divas pozīcijas. Lai vai kā, divu kvalifikācijas braucienu summā "SET Promotion" komandu pārstāvošais Jānis Baumanis atradās piektajā vietā.

"Otrajā braucienā man atkal bija starts ar ātrākajiem braucējiem un atkal neveiksmīgi izspēlēju džokera apli. Tomēr ciešā trīs braucēju grupā sekojām līderiem un es finišēju ceturtais. Misjuļa šajā braucienā izlaida džokera apli, par ko sākumā arī saņēma 30 sekunžu sodu, taču tas vēlāk tika atcelts, jo izrādījās, ka tiesneši pirms došanās pēdējā aplī viņam nepareizi bija parādījuši atlikušo apļu skaitu," stāsta Jānis.

Trešajā un pēdējā sestdienas kvalifikācijas sesijas braucienā uz starta līnijas atkal stājās pieci ātrākie braucēji, tostarp Jānis Baumanis. Starts nebija perfekts, taču pareizi izvēlēts brīdis doties džokera aplī, kā arī mazliet agresīvāka braukšana atmaksājās ar izcīnītu pārliecinošu uzvaru un lielisku noskaņojumu saules apspīdētajā Holjē.

"Pirmajā pagriezienā bija pamatīgs haoss, tāpēc izvēlējos uzreiz doties tukšā džokera aplī. Pārējos apļus burtiski nolidoju. Pašam prieks, kā viss sanāca. Viena kļūda, asumiņš gan arī bija, kad ar 120 kilometriem stundā pabraucu uz diviem riteņiem, bet saņēmu sevi rokās, teicami nobraucu atlikumu un nu diena ir galā," par padarīto stāsta Jānis un piebilst, ka uzvara pēdējā braucienā, apsteidzot Holjes "veterānu" Linnemanu, ir pamats labām sajūtām pirms rītdienas.

Kā ziņots, pēc trim Eiropas čempionātā aizvadītiem posmiem Jānis ar 70 punktiem ir kopvērtējuma līderis. Par deviņiem punktiem mazāk ir Jāņa komandas biedram, Krievijas sportistam Timuram Šigabutdinovam, bet vēl divus punktus mazāk šogad ir izcīnījis dānis Ulriks Linnemans.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!