Foto: ReinisNitiss.com

Latvijas autobraucējs Jānis Baumanis ieņem ceturto vietu pēc pasaules čempionāta rallijkrosā sestā posma, kas risinās Zviedrijā, pirmās kvalifikācijas dienas prestižākajā "SuperCar" klasē, savukārt Reinis Nitišs ierindojās 13. vietā.

Sestdien notikušajos kvalifikācijas braucienos Baumanis, kurš šosezon pārstāv "Austria" komandu, izcīnīja attiecīgi ceturto un 11. vietu, kas viņam pēc pirmās dienas dod 73 punktus un ceturto vietu.

"Otrajā kvalifikācijā nesanāca optimāls starts, tomēr jau pirmajā aplī biju izvirzījies otrajā vietā. Sekoja īsta kontaktcīņa ar daudz apdzīšanām, sitieniem pa sāniem un aizmuguri. Tas atņēma laiku, bet jūtu, ka ir labi. Vēl ir dažas lietas, kas jāizmaina mašīnā, lai uzlabotu sniegumu tieši slapjā laikā, un tad rīt ar paceltu galvu jādodas uz priekšu. Katrā ziņā darīšu visu, ko varēšu," ­ tā apgalvo Jānis Baumanis.

Tikmēr "All-Inkl.com" vienības braucējs Reinis Nitišs (titulbildē) pirmajā braucienā ieņēma 16. vietu, bet otrajā latvietis bija sestais. Pēc diviem braucieniem Nitišam 66 punkti un 13. pozīcija, bet pusfinālā iekļūs labākie 12 braucēji.

"Šodien visu dienu lija, un laika apstākļi noteikti padarīja rallijkrosa sacensības vēl mazāk prognozējamas kā tas ir ierasts. Šodien izdevās labi treniņbraucieni, kam sekoja labs starts un izdevīga pozīcija pirmajā braucienā, tomēr jau pirmā apļa laikā neveiksmīgi sadūros ar Timuru Timerzjanovu un manam auto tika nolauzts ritenis," portālu "Delfi" informēja Nitišs.

Sportists uzsvēra, ka otrajā braucienā šāda neveiksme viņu neesot piemeklējusi. "Pirmos apļus gan veicu pārāk piesardzīgi, bet, aprodot ar situāciju, kāpināju tempu, kas atspoguļojās arī apļa laikos. Kopvērtējumā sestais laiks, un liels prieks par paveikto tik sarežģītos laika apstākļos," uzsver Nitišs.

Viņš norāda, ka šodiena ir noslēgusies ar labu rezultātu. "Sacensību finišs būs tikai rīt! Kopvērtējuma tabulā aiz manis atrodas šī gada līderi – rīt neviens "paslēpes" nespēlēs un katru braucienu veiks maksimāli ātri, lai izcīnītu tik vēlamo vietu pusfinālā!" pēc pirmās sacensību dienas stāsta Reinis Nitišs.

Līderpozīcijā pēc pirmās dienas atrodas zviedru pilots Jūhans Kristofešsons, kura kontā ir 95 punkti.

Svētdien tiks aizvadīti vēl divi kvalifikācijas braucieni, kā arī pusfināls un fināls.

Kopvērtējumā pēc pieciem posmiem līderpozīciju ar 125 punktiem ieņem Matīass Ēkstrems, kuram piecus punktus zaudē iepriekšējo divu sezonu pasaules čempions norvēģis Peters Sūlbergs, bet pa 83 punktiem ir pazīstamajam francūzim Sebastjanam Lēbam un Kristofešsonam. Baumanis ar 45 punktiem atrodas 11. pozīcijā, bet Nitišs iekrājis 19 punktus, kas ļauj ieņemt 16. pozīciju.

Pirms diviem gadiem Nitišs izcīnīja pasaules rallijkrosa čempionāta bronzas medaļu, bet pērn, savā otrajā sezonā "Olsbergs MSE" komandā, viņš palika septītais. Tikmēr J. Baumanis pērn kļuva par Eiropas čempionu "Super 1600" klasē, bet tagad spēris soli augstāk un startē prestižākajā klasē.

Tikmēr Eiropas čempionāta posmā "Super 1600" klasē Jāņa Baumaņa brālis Artis izcīnīja piekto vietu kvalifikācijā, tādējādi iekļūstot pusfinālā. Baumanis kvalifikācijas braucienos ieņēma divas piektās, astoto un 13. pozīciju, kas viņam deva 145 punktus.

"No rīta stipri lija, tāpēc jau uz brīvajiem treniņbraucieniem trase bija pamatīgi izmirkusi. Bet tāpat uzrādīju sesto labāko rezultātu, kas šādos apstākļos ir labi. Salīdzinot ar vakardienu, braukšana nu jau bija daudz mierīgāka, patīkamāka un ātrāka," informē Artis Baumanis,

Viņš pastāstīja, ka bija atradis vietas, kur var iegūt laiku, līdz ar to uz dienas pirmo kvalifikāciju jau bija noskaņojies, ka jābūt labam rezultātam. "Starts pirmajā braucienā sanāca diezgan labs, tomēr no pirmā apgrieziena izbraucu kā pēdējais. Nedaudz vēlāk spēju pakāpties uz otro pozīciju un pēc veiksmīgi izspēlētas džokera apļa taktikas trešo kvalifikācijas braucienu uzvarēju. Man bija piektais labākais laiks un kopvērtējumā tas ļāva pakāpties uz ceturto pozīciju," stāsta A. Baumanis.

Sportists uzsver, ka pirms pēdējā kvalifikācijas brauciena strauji mainījušies laika apstākļi, sākusi spīdēt saule un trase ātri žuvusi. "Tādējādi bija loterija, kuras riepas izvēlēties - slapjajām vai sausajam laikam paredzētās. Pēdējā brīdī izvēlējāmies likt sausā laika riepas un tas atmaksājās, tiesa, arī liela daļa konkurentu izdarīja šādu izvēli. Pabraukt varēja ātrāk, taču tūlīt pēc starta, kad pārslēdzos otrajā pārnesumā, mašīna palika ar 70% jaudas. Par uzvaru ar šādu auto cīnīties nevar, taču brauciens sanāca stabils," spriež Artis Baumanis.

Viņš arī norāda, ka bijuši vēl citi faktori, kas ietekmēja brauciena rezultātu. "Pirmkārt, viens no konkurentiem sagriezās un palika stāvam uz ideālās trajektorijas, ko nācās apbraukt pa dubļaino asfalta daļu un zaudēt laiku. Un otrkārt, priekšā braucošais konkurents pārsita riteni, taču veiksmīgi piesedza mani un zaudēju vēl vairāk laika. Tā rezultātā man pēdējā kvalifikācijā tikai 13.rezultāts, kas mūs nosvieda atpakaļ uz piekto pozīciju kopvērtējumā. Lai vai kā, ar braukšanu iet aizvien labāk, tā ka turam īkšķus, lai svētdien viss izdodas," sestdienas notikumus Holjes rallijkrosa trasē atstāsta Artis.

Eiropas čempionāta sezonā kopumā jāaizvada seši posmi. Pēc divām šogad aizvadītajām sacensībām Artis Baumanis ieņem 7. vietu čempionāta kopvērtējumā.

Sacensībās startē arī brāļu Ivo un Uģa Traubergu "TT Motorsport" komanda, kuras braucēji Jegors Saņins un Dmitrijs Malakhovs kvalifikācijā ieņēma attiecīgi trešo un 15. vietu.

Artis Baumanis pārstāv "Set Promotion" komandu, kurā pērn startēja arī viņa brālis, kļūstot par Eiropas čempionu.

Sezonas pirmajos divos posmos Baumanis ticis pie 25 punktiem, kas kopvērtējumā viņam dod septīto vietu, bet līderis ar 51 punktu ir ungārs Kristiāns Sabo.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!