Foto: Publicitātes foto

Braukt ekonomiski nenozīmē sākumā uzkrāt braukšanas pieredzi un tad domāt par to, kā ekonomēt. DBS Autoskolas instruktori ikvienam jaunajam autovadītājam iesaka domāt par ekonomisku braukšanu jau tagad. DBS apkopojis pāris ieteikumus, kurus pielietojot, jaunais autovadītājs savu braukšanas stilu jau autovadītāja "karjeras" sākumā var padarīt ekonomisku.

Iekļauties kopējā transportlīdzekļu plūsmā


Katra lieka apstāšanas un braukšanas uzsākšana ir viens no lielākajiem ekonomiskas braukšanas ienaidniekiem. Braukšanas maršruts un manevri ir jāplāno. Dažkārt kāds lieki nobraukts kilometrs būs izdevīgāks par stāvēšanu sastrēgumā.

Izvairīties no asām darbībām


Izvairīties no asām darbībām – ar stūri, gāzi un bremzēm. Ekonomiska braukšana nozīmē braukt plūdeni. Tas ir gan ekonomiskāk, gan drošāk. Viens no ekonomiskas braukšanas pamatiem pēc braukšanas uzsākšanas ir ātri nonākt līdz plānotajam ātrumam, ar kādu ir plānots braukt attiecīgajā ceļa posmā, un izvēlēties maksimālo augstāko pārnesumu pie iespējami zemākiem, stabiliem motora apgriezieniem.

Prognozējiet situācijas tālāku attīstību uz brauktuves


Prognozējot situācijas tālāku attīstību uz brauktuves, skatīties pēc iespējas tālāk – tiešā un pārnestā nozīmē. Jo ātrāk mēs ieraudzīsim šķērsli vai situāciju, jo laicīgāk varēsim sagatavoties manevram vai darbībai ar auto. Vienkāršākais piemērs ir laicīgi saskatīt luksofora sarkano gaismu, laikus samazināt ātrumu un izvairīties no liekas apstāšanās.

Pastāvīgi pilnveido auto vadīšanas prasmes


Ņemot vērā, ka jaunajiem autovadītājiem iemaņu vēl ir maz, svarīgi piedomāt pie darbībām, kuras jāizpilda un obligāti pašiem ir jāgrib būt ekonomiskiem.

Seko līdzi sava transportlīdzekļa tehniskajam stāvoklim


Viens no svarīgiem faktoriem ekonomiskā braukšanā ir labs automašīnas tehniskais stāvoklis. Neatbilstošs spiediens riepās vai defekti bremžu sistēmā, kas neļauj brīvi ripot automašīnai, padara braukšanu ļoti neekonomisku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!