Foto: DELFI Aculiecinieks

Vakar savu reportiera turneju ar "Skandi Motors" un "Delfi" automašīnu noslēdza "Delfi Aculiecinieka" autors Jelgavā "Rusantro". Nākošās nedēļas laikā ceļu reportieru auto savas gaitas turpinās Latgalē, jo šodien pie tā stūres sēdās "Aculiecinieka" reportāžu vecmeistars "Sirokez" no Rēzeknes.


Vērīgākie lasītāji jau būs pamanījuši, ka aizvadītās nedēļas "Delfi" un "Skandi Motors" reportāžu tūre izdevās visai ražīga. Ar reportieru automašīnu ceļā devās viens no mūsu aktīvākajiem autoriem "Rusantro" (īstajā vārdā Ruslans). Tika apmeklēti gan Lielās talkas notikumi, gan trakulīgās "Mehu dienas 2012", gan fiksētas ceļu satiksmes nebūšanas Jelgavas ielās.

Tā kā Ruslans bija pirmais "Ceļu reportiera" automašīnas pilots, vēlējāmies noskaidrot viņa piedzīvoto reportāžu veidošanā, kā arī iespaidus par "Skandi Motors" piedāvāto Hyundai ix35. Lūk, ko raksta Ruslans:

"Nāksies uzslavēt "Delfi" par viņu atbalstu un speciāli izstrādātu projektu "Aculiecinieks". Pēdējos gados portāla serviss ir spēcīgi audzis tehniskā, ka arī rakstītāju prēmēšanas ziņā. Katrs no reportāžu veidotājiem dara to bezmaksas, un neliels materiālais atspaids dod papildus stimulu veidot jaunus materiālus, ka arī sniedz cilvēkiem gandarījumu par paveikto darbu. Projekts "Ceļu reportieris" sociālo žurnālistiku paceļ pavisam citā līmenī. Ņemot vērā neīpaši rožainu finansiālo stāvokli reportieru makā, piedāvājums izmantot moderno transporta līdzekli ar pilnu degvielas bāku, motivē veidot interesantākus materiālus, jo rodas iespēja izrauties no savas ikdienas un pavērot pasauli plašāk.

Apkārtējo pirmā reakcija uz to, ka saņēmu lietošanā automašīnu: "Tev baigi paveicas. Nu varēsi pavizināties ar glaunu auto". Vienīgais, par ko neviens neiedomājās, ir tas, ka tā ir milzīga atbildība. Mašīnas un autora atpazīstamība uz ielām ir tik liela, kā premjerministram vai prezidentam. Līdz ar to prasības pret tevi ir kā pret jebkuru publisku personu, un tev jāsaprot, ka vairs nevari nevainīgi braukt ar ātrumu 60 km/h, kur atļauts 50 km/h.

Piedāvātā mašīna "Hyundai ix35" ir reportiera sapņu auto. Dzinējs, visdažādākās elektroniskās sistēmas, kondicionieris, caurspīdīgas lūkas un daudzas citas "fiškas", par kurām es pat nezināju. Svarīgākas, nekā mašīna ar stūri un četriem riteņiem, lai nokļūtu nepieciešamā vietā. Nē, tomēr ir dažas lietas, kuras gribētos īpaši atzīmēt.


Degvielas patēriņš priekš divlitrīgā dīzeļa dzinēja ir vienkārši lielisks. Man tas bija 7.6 litri uz 100 km, pretstatā ar mana paša auto, kurš patērē 10 litrus benzīna uz 100 km. Elektroniskā atslēga ir laikam labākais izgudrojums pasaulē. Tā ir piekariņa veidā, kuru ieliec kabatā un aizmirsti. Durvis aizveras un aizslēdzas ar pogu uz durvju roktura. Dzinējs palaižas ar vienkāršu pogas piespiešanu. Pie šīs ekstras es pieradu uzreiz. Iesēžoties atpakaļ savā mašīnā, kādu brīdi meklēju, kur tai ir palaišanas poga, kamēr neatcerējos, ka tai ir nepieciešama auto atslēga. Auto drošības sistēma "Caromat", diezgan ātri mani pārliecināja, ka manas zināšanas par distanci un ātrumu, neatbilst drošai braukšanai. Vienkārši lieliska drošības sistēmai, kurai būtu jābūt jebkurā automašīnā, jo viņas signāls ir tik nepatīkams, ka būsi spiests braukt droši, lai nejustu diskomfortu mašīnā.

Un vēl daži novērojumu. Pamanot "Ceļu reportiera" auto sev priekšā, autovadītāji uzreiz sāk braukt atļautā ātrumā un necenšas tevi apdzīt. Uz mašīnas ir uzraksts: "Tiek veikta videonovērošana". Tas darbojas labāk par fotoradariem un ir absolūti godīgi pret šoferīšiem.

Neskaitāmās reizes pie auto ir nākuši un jautājuši: "Vai Džekijs Čans ir atbraucis uz Jelgavu?". Cilvēki patiešām tic, ka "Ceļu reportieris" zina visu.

Pasākumu norišu vietās, "Ceļu reportiera" auto vienmēr atradās vieta, kur atstāt auto (paldies Jums visiem). Topošajiem reportāžu autoriem varu tikai ieteikt - gatavojiet reportāžas un piedalāties "Ceļu reportiera" projektā. Tas ir tā vērts."

Atgādināsim, ka "DELFI Aculiecinieka" un "Skandi Motors" ceļu reportiera projektu atbalsta kompānija "If Apdrošināšana", kā arī auto drošības sistēmu ierīkotājs "Caromat". Tāpat turpinām apbalvot arī iknedēļas labākos autorus. Šoreiz labākās reportāžas autors savā īpašumā iegūs jaunu video reģistratoru no internetveikala www.2me.lv.

Ja arī jūs vēlaties piedalīties "Delfi" un "Skandi Motors" ceļu reportiera projektā, sūtiet reportāžas "Delfi Aculieciniekam" uz e-pastu aculiecinieks@delfi.lv vai reģistrējieties un kļūstiet par "Aculiecinieka" autoru. Vairāk par projektu un dalības noteikumiem lasiet šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!